0DTE opțiuni de tranzacționare: Risc ridicat sau e ceva de considerat?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 11 nov 2023, 09:57

Dacă urmăriți cu regularitate știrile financiare, probabil că ați văzut rapoarte media despre un fenomen relativ nou, numit tranzacționarea opțiunilor 0DTE

Sursa: PixaBay

Dacă urmăriți cu regularitate știrile financiare, probabil că ați văzut rapoarte media despre un fenomen relativ nou, numit tranzacționarea opțiunilor 0DTE

Dacă urmăriți cu regularitate știrile financiare, probabil că ați văzut rapoarte media despre un fenomen relativ nou, numit tranzacționarea opțiunilor de tip "zero-days-to-expiration" (0DTE). După cum sugerează și numele, acest lucru se referă la comercianții de opțiuni care intră și ies din pozițiile de opțiuni în ziua în care acestea expiră.
La prima vedere, s-ar putea să vă întrebați de ce opțiunile 0DTE sunt brusc populare- atât ca procent din volumul bursier, cât și ca subiect de îngrijorare în rândul factorilor de decizie.

La urma urmei, de când există opțiuni listate, a existat și expirarea opțiunilor. Contractele de opțiuni nu sunt în vigoare pentru totdeauna. Expirarea este momentul în care o opțiune este fie în bani și este exercitată, fie în afara banilor și expiră fără valoare.

Ce sunt opțiunile 0DTE?

Fiecare serie de opțiuni listate are- prin definiție- o zi de expirare.

Dar odată cu apariția tranzacționării electronice a opțiunilor, împreună cu comisioanele mult reduse și cu diferențele mai strânse dintre cerere și ofertă, comercianții și investitorii s-au orientat către anumite strategii de opțiuni pe termen mai scurt care îi pot ajuta să reducă riscul prin acoperire sau să speculeze în indicii sau acțiunile subiacente.
De-a lungul timpului, Cboe Global Markets (CBOE) și alte burse de opțiuni au crescut pentru a răspunde cererii de opțiuni pe termen scurt cu date de expirare mai frecvente.
Înainte de 2005, majoritatea opțiunilor listate aveau o singură dată de expirare pe lună (în a treia vineri). Apoi, Cboe a introdus opțiunile săptămânale SPX (care expiră în fiecare vineri). În următorii câțiva ani, Cboe avea să adauge opțiuni săptămânale pentru alți indici, precum și pentru fonduri tranzacționate la bursă (ETF) și acțiuni individuale.
Cererea a continuat să crească, în special pentru opțiuni pe indici și ETF-uri pe indici.
În 2016 au fost introduse expirațiile de luni și miercuri, iar în 2022, restul săptămânii de tranzacționare a fost completat cu expirațiile de marți și joi. Și atunci (și, probabil, de ce) tranzacționarea opțiunilor 0DTE a luat cu adevărat avânt.
Traderii au căutat să profite de caracteristicile unice ale strategiilor de tranzacționare pe termen foarte scurt (de exemplu, vizând în mod specific evenimente precum o publicare de date economice sau un raport de câștiguri mari).
Atât de mult încât volumul de tranzacționare a opțiunilor 0DTE a crescut, în medie, cu 58% între 2016 și 2023.
De departe, cel mai mare volum în tranzacționarea 0DTE are loc în opțiunile SPX cu decontare în numerar, de tip european (fără exercitare anticipată), care sunt listate la Cboe. Conform datelor colectate de Cboe:
Volumul mediu zilnic (ADV) în opțiunile SPX a crescut cu 170% din 2016 până la jumătatea anului 2023.

În acest timp, tranzacționarea opțiunilor 0DTE a trecut de la 5% din volumul total la 43%.
Atunci când combinați aceste două puncte de date, este ușor de văzut cât de meteorică a fost creșterea în opțiunile 0DTE. Și nu uitați: Acestea sunt doar date SPX.
Contrar a ceea ce ați putea vedea în mass-media, tranzacționarea în opțiuni 0DTE SPX nu este doar terenul de joacă al jucătorilor cu risc ridicat care caută un câștig rapid la loto. Unii dintre ei ar putea fi, dar majoritatea covârșitoare a comercianților SPX 0DTE sunt foarte diferiți de comercianții de meme-stock bubble din 2021, care căutau să stoarcă acțiuni mai sus cu pariuri cu efect de levier într-o singură direcție. În primul rând, traderul tipic 0DTE utilizează strategii complexe de opțiuni cu o înțelegere sofisticată a "grecilor" (metrici pentru măsurarea riscului).
Majoritatea acestor comercianți adoptă o abordare sistematică a angajamentului lor 0DTE. Datele Cboe arată că 95% din volumul 0DTE se face cu strategii cu risc definit. Una dintre cele mai populare abordări în rândul traderilor 0DTE este vânzarea de spread-uri verticale call și/sau verticale put pentru a capta prima de timp ("theta").
Mulți traderi adoptă o abordare echilibrată și vând spread-uri verticale pe ambele părți ale pieței. Cu alte cuvinte, aceștia ar putea vinde un spread put out-of-the-money și un spread call out-of-the-money pentru a forma ceea ce se numește o tranzacție de tip condor de fier. Tranzacționarea în opțiuni put sau call cu o singură etapă este, de asemenea, destul de echilibrată; multe dintre aceste tranzacții cu o singură etapă sunt ajustări ale spread-urilor verticale 0DTE existente.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Riscuri în tranzacționarea opțiunilor 0DTE

Incertitudine. Cel mai mare risc în tranzacționarea opțiunilor pe termen scurt este incertitudinea. Pe măsură ce piața se mișcă pe parcursul zilei, contractele de opțiuni pot intra și ieși din bani de mai multe ori. De ce contează acest lucru? Două cuvinte: delta și gamma.
La expirare, o opțiune este fie în bani, fie în afara banilor- cu certitudine absolută. (În termeni de opțiune, delta sa este fie 0, fie 1,00).
Dacă piața oscilează deasupra și sub un strike în ziua de expirare, la fel se întâmplă și cu delta acestuia. Această schimbare în delta se numește gamma și reprezintă incertitudinea. Atunci când aveți de-a face cu o decontare fizică- ceea ce înseamnă că s-ar putea să vă treziți cu o poziție lungă sau scurtă pe o acțiune sau un ETF- această gamma poate fi enervantă. S-ar putea chiar să vi se atribuie o poziție, dar să nu aflați decât după ce piața s-a închis.
Atribuirea. Dacă tranzacționați opțiuni 0DTE în indici cu decontare în numerar, cum ar fi SPX sau NDX, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la riscul de atribuire intraday. Dar în cazul opțiunilor de tip american, cu decontare fizică sau al ETF-urilor, care permit exercitarea anticipată, ați putea primi o poziție pe activul suport și să nu aflați despre aceasta decât după închiderea zilei de tranzacționare.
Pentru comercianții de opțiuni SPY, QQQ și alte opțiuni 0DTE cu decontare fizică, un alt risc- în special pentru cei noi în joc- este acela de a uita să închidă o poziție până la sfârșitul zilei. Dacă este în bani, aceasta va fi exercitată în acțiuni ale acțiunii sau ETF-ului suport- o surpriză neplăcută dacă nu vă așteptați, mai ales dacă este vorba de o poziție scurtă. Vânzarea în lipsă este o activitate care trebuie lăsată în seama profesioniștilor.
Dacă sunteți un trader de opțiuni, poate vă întrebați dacă tranzacționarea opțiunilor 0DTE este ceva ce ar trebui să luați în considerare ca strategie. Natura pe termen foarte scurt a 0DTE face ca angajarea să fie aproape un eveniment binar- banii pot fi câștigați și pierduți foarte repede în funcție de mișcarea intraday a unei acțiuni sau a unui indice.
Cu excepția cazului în care nu aveți un plan detaliat de gestionare a riscurilor, o strategie de ieșire clar definită și un plan de urgență disciplinat, este probabil cel mai bine să observați de pe margine opțiunile care expiră. Dacă tranzacționați opțiuni, ar trebui probabil să vă lichidați sau să vă rostogoliți pozițiile înainte de expirare.
Vor continua opțiunile 0DTE să reprezinte un procent ridicat din volumul global? Dacă istoricul ne ghidează, o perioadă prelungită de volatilitate ultra-înaltă îi poate speria- și, în unele cazuri, îi poate anihila- pe cei care își asumă riscuri mari, deschise, în speranța unui câștig masiv. În timpul boom-ului și falimentului dot-com de la sfârșitul anilor 1990, precum și în timpul nebuniei stocurilor de meme din 2021, când petrecerea s-a încheiat, mulți jucători au ieșit de pe piață și nu s-au mai întors niciodată.
Dar pentru comercianții și investitorii disciplinați care apreciază alegerea și care rămân în parametrii lor de risc definiți, expirarea zilnică a opțiunilor este o altă săgeată în tolba de oportunități.

Citește și: Wall Street se scutură de temerile legate de ratele dobânzilor

Citește și: Impactul impozitului minim global- Ce schimbari aduce Germania?

Citește și: Reforma reformei- Cum se schimba Polonia dupa alegeri?

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.