1,8 milioane de români nu vor mai ieși cu mașina din țară, din luna decembrie

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 sep 2023, 14:34

1,8 milioane de români nu vor mai ieși cu mașina din țară, din luna decembrie

Sursa: Pexels.com

O nouă măsură va restricționa călătoriile în afar țării cu mașina, iar peste 1,8 milioane de români vor avea de suferit.

Aproximativ 1,8 milioane de români nu vor mai putea să conducă mașina în afara țării începând din luna decembrie a anului 2023, iar șoferii trebuie să cunoască care este această măsură.

Citește și: Un șofer de 21 de ani a izbit 5 mașini parcate. Accidentul a avut loc în Petroșani

1,8 milioane de români nu vor mai ieși cu mașina din țară, din luna decembrie

7 decembrie 2023 este data până la care contractele de asigurare la Euroins mai sunt valabile. Fondul de Garantare a Asiguraților a anunțat că până la acea dată, șoferii mai pot circula în afara țării, cu mașina. Deși Euroins se află acum în procedură de faliment, polițele de asigurare ce au fost realizate înainte de acest moment vor fi valabile până cel târziu pe 7 decembrie.

Termenul inițial pentru valabilitatea polițelor a fost data de 8 septembrie, însă acesta a fost prelungit cu încă 90 de zile. Aceste polițe de asigurare sunt valabile și în cazul ieșirilor din țară, însă dacă momentul întoarcerii pe teritoriul României este după data de 7 decembrie, atunci e indicat ca șoferii să achiziționeze altă poliță, care să înceapă din data respectivă, relatează antena3.ro

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Accident cumplit la Sibiu! Șase victime au fost implicate, printre care și trei copii

Care sunt recomandările făcute în această situație?

În cazul în care se va efectua un control în afara granițelor, este indicat și recomandat ca polița de asigurare să fie valabilă. Pentru organul străin nu va fi relevantă informația că asiguratorul a intrat într-o procedură de faliment, atât timp cât polița RCA este valabilă.

"La controlul de frontieră, alături de un document de călătorie valabil (cartea de identitatea/pașaport), potrivit normelor legale prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, ratificată de România prin Decretul 318/1980, conducătorul unui mijloc de transport trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice[1].

Totodată, precizăm faptul că personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire etc.).

[1] Care trebuie să fie valabilă în momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei, confirmată prin documente corespunzătoare, normă prevăzută de art. 10 alin.

(1) din O.U.G. 195/2002", informează politiadefrontiera.ro

Citește și: Cine este polițistul din Brașov, prins cu 1 kilogram de droguri în mașină? „Unii “colegi” au intrat în Poliție crezând că pot beneficia de cea mai bună “acoperire”