În fiecare an, pe data de 1 aprilie este sărbătorită Ziua Păcălelilor, moment în care persoanele apropiate își fac diverse farse.
Când a fost sărbătorită prima dată Ziua Păcălelilor
Obiceiul de a face păcăleli pe data de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Precursori ai April Fools' Day- Ziua Păcălelilor în variantă autohtonă- ar putea fi festivalul roman Hilaria, care se desfășura pe 25 martie, şi Medieval Feast of Fools, care se desfășura pe 28 decembrie, o zi care încă este sărbătorită în unele ţări de limbă spaniolă.
Citește și: Avertisment de călătorie pentru românii care călătoresc în Grecia! Mai multe zboruri vor fi suspendate
Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.
Din timpuri străvechi, popoare din Europa au celebrat Anul Nou în jurul datei echinocțiului de primăvară.
Istoricii consideră că acest obicei este originar din Franța, pornind de la mutarea zilei de Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie, odată cu adoptarea calendarului gregorian, în secolul al XVI-lea. Cei care au continuat să celebreze Anul Nou pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie erau numiți ''păcaliții de aprilie''.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Potrivit legendelor glumele şi farsele din jurul primei zile a lunii aprilie datează din vremea romanilor. Romanii şi celţii sărbătoreau un festival de glume în perioada echinocțiului de primăvară.
Citește și: Zile libere 2023. Minivacanţă de cinci zile pentru angajaţii români
În Marea Britanie şi Canada, farsele de Ziua internaţională a păcălelilor- ''Fool's Day''- se fac până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă devine chiar el ''April Fool''.
Trei lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre data de 1 Aprilie
Pe această dată nu este indicat să te căsătorești
Se spune că, dacă o fată frumoasă reuşeşte să te păcălească pe această dată, trebuie să o iei de nevastă sau măcar sa fii prietenul ei. Căsătoria nu e însă deloc indicată la această dată: ori căsnicia se destramă, ori bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieţii. Copiii născuți la 1 Aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile.
Cucul începe să cânte din această zi
Potrivit tradițiilor în această zi unele păsări încep să cânte, iar printre acestea se regăsește și cucul.
În Scoția, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii. În Spania, celor păcaliți de 1 Aprilie li se atribuie epitetul de „nătărăi”. Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină- Peru, Mexic şi Columbia, dar, la 28 decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeaşi sărbătoare este marcată şi în Belgia, unde însă se sărbătorește şi 1 Aprilie.
În Franța această zi se numește „Pește de aprilie”
În Franţa, Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, iar cel care cade victima unei păcăleli este numit „poisson d' Avril” (pește de aprilie).
Acesta trebuie, conform tradiției, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori să fie decupată în formă de pește, ori să aibă un pește desenat și asta din cauza faptului că în luna Aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăsește semnul zodiacal al Peștilor.
Sursă: agerpres.ro