Tradiția păcălelilor de pe 1 aprilie are rădăcini adânci în istorie și datează de câteva secole. Posibilii precursori ai Zilei Păcălelilor ar putea fi festivalul roman Hilaria, ce avea loc pe 25 martie, și Medieval Feast of Fools, desfășurat pe 28 decembrie, o sărbătoare care încă este marcată în unele țări.
În schimb, conform Museum of Hoaxes din San Diego, California, se pare că cea mai veche mențiune a Zilei Păcălelilor provine dintr-un fragment al unui poem flamand din 1539.
În plus, o altă teorie sugerează că acum câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou la data de 1 aprilie. Trecerea de la vechiul calendar la cel nou a generat confuzii, iar inițial unii nu au reușit să se adapteze schimbării: ei continuau să celebreze Anul Nou pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie și, din acest motiv, au fost numiți "April Fools".
Citește și: 1 aprilie. 10 farse pentru prieteni și colegi
Ce tradiție există în lume de 1 aprilie
În Franța, Belgia, Italia și Olanda, există o tradiție de Ziua Păcălelilor numită „poisson d'avril”, „pesce d'aprile!”, respectiv „aprilvis” (peștele lui aprilie), care constă în lipirea unui pește de hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-și dea seama.
Tradiția "poisson d'avril" este sărbătorită nu doar în Canada, ci și în Portugalia și Spania. Din regiunile francofone, această sărbătoare s-a răspândit și în regiunile olandeze și flamande, fiind cunoscută sub numele de "aprilvis".
În Regatul Unit, Ziua Păcălelilor este sărbătorită în anumite regiuni timp de două zile, iar persoana care cade în păcăleală este numită „noddy”.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
În Polonia, ziua de 1 aprilie este caracterizată de glume și farse, iar „activitățile serioase” sunt evitate.
În Danemarca, 1 mai este cunoscută sub numele de „Maj-kat”. O semnificație similară este atribuită și zilei de 1 mai în Suedia. Cu toate acestea, atât danezii, cât și suedezii obișnuiesc să sărbătorească și Ziua Păcălelilor („aprilsnar”), în timp ce Ziua Păcălelilor de 1 mai este mult mai puțin celebrată de aceștia.
În Spania, tradiția "peștele lui aprilie" ("pescado de abril") a fost adoptată din Franța, însă spaniolii au și propria lor zi a păcălelilor, care are loc pe 28 decembrie. În această zi, spaniolii sărbătoresc „Dia de los Santos Inocentes” (Ziua Sfinților Inocenți), care comemorează masacrul copiilor din Betleem, fuga în Egipt și salvarea pruncului Iisus. Se consideră că Maria și Iosif l-au salvat pe prunc printr-un șiretlic.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de 1 Aprilie! Care este semnificația de Zilei Păcălelilor
Ziua Păcălelior în ultimii ani
În ultimii ani, Ziua Păcălelilor a devenit o ocazie pentru presa și site-urile internaționale să distragă atenția cititorilor de la preocupările legate de criza economică și de dificultățile cu care se confruntă în viața de zi cu zi. Astfel, rețelele de socializare au încercat să-și păcălească utilizatorii prin anunțarea unor noi servicii incredibile, în timp ce unele site-uri au făcut glume spunând că își vor închide operațiunile.
De-a lungul anilor, presa internațională a surprins cititorii cu farse de 1 aprilie, care au fost luate ca atare.