Originea sărbătorii este plasată de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoe, un pustnic egiptean prieten cu mai cunoscutul Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă.
O altă explicație este legată de un alt sfânt cu simțul umorului, Sfântul Fesbuchie, care locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câțiva bușteni și pe care mergea la începutul lunii aprilie dându-le impresia pelerinilor că
Citeste si: Vreme deosebit de rece pentru această perioadă a anului. Ce temperaturi vor fi înregistrate?
Citeste si: Coronavirus Italia- Cand se va termina cosmarul? Datele estimate de experti
Citeste si: 1 aprilie Ziua Pacalelilor: farse destepte pe care le poti face
O altă explicație arată că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate, potrivit wikipedia.org .
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
1 aprilie. Obiceiuri și superstiții
Cine nu “gustă” glumele de 1 aprilie cu umor, se spune despre el că va avea ghinion tot anul.
La fel se întâmplă și în cazul celor care nu pun la cale o farsă în această zi, se spune că vor fi păcăliți tot anul.
Mai mult decât atât, se mai spune că este indicat să faci glume/farse înainte de ora prânzului, dacă nu, vei avea ghinion tot anul.
În cazul în care o fată te păcălește de 1 aprilie, se spune că este bine să o iei de nevastă sau să fii prieten cu ea.
Copiii născuți pe 1 aprilie vor avea noroc pe toate planurile, dar nu este bine să practice jocuri de noroc pentru că acest lucru îi poate ruina pe viață.
Despre bărbații care se căsătoresc pe data de 1 aprilie, se spune că vor fi toată viața sub papucul soției.