1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o petiție pentru ca șoferii să nu mai rămână fără permis până la sosirea rezultatelor testelor de sânge și urină

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 03 iul 2024, 15:20

Peste 10.000 de oameni au semnat o petiție pentru ca șoferii să nu mai rămână fără permis până la sosirea rezultatelor testelor de sânge

Sursa: pexels.com

În contextul în care 1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv, românii au făcut o petiție prin care se cere ca românii testați cu drug testul să își poată păstra permisul de conducere până la sosirea analizelor de sânge.

O petiție a apărut pe Internet în urma ordonanței de urgență OUG 84/2024 dată de premierul Marcel Ciolacu sâmbătă, pe 29 iunie 2024, conform căreia șoferii rămân fără permis chiar dacă refuză testarea cu drug testul și le sunt prelevate analize de sânge.Îniante de această ordonanță, șoferii care refuzau testarea cu aparatul de drug test, făceau analizele de sânge și de urină, însă își păstrau permisul până la sosirea rezultatelor.

Citește și: Noi reguli în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi, și ei, testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise

În România, 1 din 2 teste antidrog pozitive realizate de poliție se dovedește a fi fals pozitiv. Această statistică alarmantă a avut un impact semnificativ asupra șoferilor, care se confruntă cu pierderea permisului de conducere și cu deschiderea unui dosar penal până la sosirea rezultatelor analizelor.

În consecință, mulți șoferi au început să refuze testarea rapidă, solicitând în schimb analize de sânge la Institutul Național de Medicină Legală (INML).

Totuși, această opțiune a devenit inaccesibilă după modificarea legislației de către Guvernul Ciolacu prin Ordonanța de Urgență 84.

Noua legislație presupune că orice șofer care solicită analize de sânge își pierde automat permisul de conducere până la sosirea rezultatului. Aceasta poate însemna până la un an de așteptare, având în vedere numărul redus de laboratoare și deficitul de personal de la INML.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

„Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă cerem să anulați de îndată prevederile OUG 84/2024, care lasă fără permis șoferi nevinovați! Aceste modificări, date prin ordonanță de urgență, în weekend, suspendă permisul șoferilor care cer să fie testați antidrog

la INML. Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale” se arată în  petiție.

Peste 10.000 de oameni au semnat deja petiția

Dacă această ordonanță rămâne în vigoare, zeci de mii de șoferi vor fi afectați pe nedrept, fiind privați de permisul de conducere pentru luni de zile.

Mulți dintre aceștia își câștigă existența din activități care necesită permis de conducere, în timp ce alții depind de acesta pentru a ajunge la locul de muncă. Ordonanța 84/2024 afectează și bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice, care, în cazul refuzului testului rapid antidrog, sunt amendați cu cel puțin 990 de lei.

Ordonanța permite, de asemenea, testarea direct în laboratoarele Poliției Române, nu doar la IML. Consiliul Superior de Medicină Legală, responsabil de coordonarea analizelor în prezent, a atras atenția asupra acestei probleme.

Ei susțin că poliția nu dispune de personal calificat și nici de laboratoare specifice pentru a efectua aceste testări.

Cei ce sunt interesați pot semna petiția AICI.