Pe data de 1 ianuarie 2023, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare.
Viața Sfântului Vasile cel Mare
Sfântul Vasile s-a născut în anul 329 (330) dintr-o familie evlavioasă în Cezareea Capadociei. Mama sa se numea Emilia, iar tatăl său era retorul Vasile. Bunica sa după tată era Macrina cea Bătrână, fostă ucenică a Sfântului Grigorie Taumaturgul, avusese de suferit în timpul persecuțiilor lui Dioclețian (284-305).
Vasile a fost unul dintre cei zece frați, dintre care trei au fost episcopi: Vasile, Grigorie de Nyssa, Petru de Sevasta, cinci au fost monahi, cei trei dinainte, la care se adaugă Naucratios şi Macrina cea Tânără; dintre care șase sfinți au fost în familia mare: Sfânta Macrina cea Bătrână, Sfânta Emilia, Sfântul Vasile, Sfântul Grigorie (de Nyssa), Sfântul Petru, Sfânta Macrina cea Tânără. Bunica Macrina, împreună cu mama lor, Emilia, şi sora lor, Macrina cea Tânără, i-a crescut pe copii în duh creștin.
Citește și: 3 ianuarie. Viața Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou și rugăciunea grabnic ajutătoare pentru cei depresivi
Sfântul Vasile cel Mare a spus despre el că: „Am păstrat în mine aceeaşi învățătură pe care am primit-o de la răposata mea mamă şi de la bunica mea Macrina. Această credință n-am modificat-o nici mai târziu, când m-am mai maturizat, ci doar am adâncit-o, dar tot pe linia pe care mi-au transmis-o părintii încă de la început.
Ca şi sămânța, care din mică se face mare prin creștere, dar în ființa ei rămâne aceeaşi şi soiul ei nu se schimbă, dar prin dezvoltare ea se desăvârșește, tot așa înțeleg că şi învățătura mea despre Dumnezeu s-a adâncit şi s-a desăvârșit pe măsură ce am crescut, încât cea de azi a luat locul celei de atunci, dar în fond e aceeaşi".Educația creștină a primit-o în sânul familiei sale, iar potrivit Sfântului Grigorie de Nazianz, trăsătura caracteristică pe care Sfântul Vasile a primit-o de la strămoșii săi a fost pietatea.
Acesta și-a continuat educația în școlile din Cezareea Capadociei unde l-a cunoscut pe Sfântul Grigorie Teologul apoi în școlile din Constantinopol şi, în fine, la Atena. Sfântul a avut profesori vestiți precum: Libanau, Proheresiu şi Himeriu. A închegat o prietenie strânsă cu Sfântul Grigorie de Nazianz. Viața lor studențească fiind model pentru teologii de totdeauna. Cunoșteau doar două drumuri: al școlii şi al Bisericii.
Un biograf al Sfântului Vasile a spus în scrierile sale că suferințele fizice de care a avut parte toată viața şi nevoia de a lua mereu medicamente l-au împins către studiul
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Sfântul a primit Taina Botezului în anul 357, după care a pornit într-o călătorie în Egipt Palestina, Celesiria şi Mesopotamia, pentru a-i întâlni pe cei mai renumiți asceți, iar înainte de această călătorie, a făcut o primă împărțire a averii sale săracilor.
În anul 370 a fost ales episcop moment în care a început să reorganizez Biserica de sub jurisdicția sa, înlăturând abuzurile clerului din vremea aceea, astfel, Sfântul Vasile s-a impus printr-o uriașă activitate dogmatică, pastorală şi socială.
Vasile cel Mare a încercat să împace Bisericile orientale făcând apel la Sfântul Atanasie şi la Papa Damasus. Acesta a trecut la cele veșnice pe 1 ianuarie 379, la doar 49 de ani, fiind numit încă de pe atunci cel Mare.
Rugăciunea Sfântului Vasile cel Mare pentru dezlegarea farmecelor
„În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învățat, firea celor în ființă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor. Părinte cuvioase, preoție împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Veniți popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărțit marea şi a povățuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit. Sfinte Vasile, glăsuitorul de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belșug.
Săltarea cea pătimașă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de ințelepciune. Pentru aceasta locuiești întru Împărățiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiș, cel neted şi liniștit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile.
Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!”.
Sursă: doxologia.ro