1 ianuarie: Parada Mascaților din Păunești. O tradiție veche de aproximativ 200 de ani

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 sep 2023, 02:45

Pe data de 1 ianuarie, locuitorii din comuna Păunești, județul Vrancea, sărbătoresc Parada Mascaților, o tradiție de aproximativ 200 de ani.

Sursa: https://pixabay.com/

O tradiție veche, de aproximativ 200 de ani, are loc în fiecare an de 1 ianuarie, în județul Vrancea.

Pe data de 1 ianuarie, locuitorii din comuna Păunești, județul Vrancea, sărbătoresc Parada Mascaților, o tradiție de aproximativ 200 de ani.

Ce reprezintă Parada Mascaților

Veche de aproximativ 200 de ani, Parada Mascaților care are loc în fiecare an pe data de 1 ianuarie, în comuna Păunești, județul Vrancea, atrage anual sute de turiști curioși să vadă tradițiile acestei zone. Tradițiile de iarnă sunt cu siguranță unele dintre cele mai așteptate de români, dar și de străinii care vin să ne viziteze țara.

Comuna Păunești din județul Vrancea este străbătută, în fiecare an, mai precis în prima zi din an, de cetele de colindători mascați. Este o tradiție de peste 200 de ani, la care participă, an de an, foarte multă lume din diverse zone ale țării.

Astfel că, ”Uncheșii” și ”Babele” traversează toate străzile din comună, cu măști mari și tălăngi uriașe. Colindătorii se adună, apoi în centrul comunei, pentru a fi admirați și aplaudați de toată lumea.

Potrivit legendei, se spune că parada măștilor și zgomotul asurzitor al tălăngilor alungă spiritele rele ale vechiului an și anunță cu bucurie noul an.          

Colindătorii mascați defilează pe străzile comunei, în lung şi lat, în zgomot de tălăngi, într-un spectacol plin de culoare. Masca reprezintă anul care urmează, iar zgomotul tălăngilor are menirea de a alunga spiritele rele.

Citește și: Cum petrec românii sărbătorile de iarnă. Obiceiuri și tradiții de Crăciun: Muntenia, Oltenia, Ardeal, Maramureș, Bucovina și Moldova

Măștile sunt realizate în principal din piei de oaie, iar mascaților, care au devenit deja cunoscuți dincolo de granițele comunei, li se alătură în prima zi a anului nou zeci de persoane cu măști confecționate chiar de ei înșiși.

Pentru ca parada să fie una reușită, pregătirea durează luni de zile, pentru reușita acestui spectacol lucrându-se pe tot parcursul anului. La Păunești ajung oameni din toate colțurile județului şi chiar din alte zone din țară, care au auzit despre această tradiție şi doresc să vizioneze parada.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Iar renumele colindătorilor mascați de la Păunești a trecut şi granițele țării, astfel că măștile au fost incluse într-o carte despre tradiții şi obiceiuri de iarnă din întreaga lume.

Pe lângă numeroase participări la festivaluri naționale şi internaționale, mascații de la Păunești au apărut şi în filmul românesc "Un pas în umbra serafimilor", regizat de Daniel Sandu.

Fântânile din Păunești

De asemenea, cei care ajung aici de sărbători și nu numai, pot vizita și Fântânile cu Cumpănă din Valea Caselor. Acestea reprezintă un ansamblu de 19 fântâni localizate în satul Păunești din județul Vrancea.

Ele sunt organizate în trei grupuri distincte și sunt poziționate pe o arie de aproximativ 2.500 de metri pătrați, situată de-a lungul albiei amenajate a pârâului Valea Caselor.

Fântânile reprezintă mândria localității şi au fost săpate din nevoia ca oamenii să aibă apă, mai ales că Păuneştiul este o comună amplasată pe mai multe dealuri, unde pânza freatică se află la mare adâncime.

Citește și: 3 ianuarie. Viața Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou și rugăciunea grabnic ajutătoare pentru cei depresivi

Fiecare fântână poartă numele celui care a construit-o, astfel că lumea știa că se duce la apă „la Duman“, „la Berbece“ sau „la Ichim“.

Fântâna lui Berbece este considerată astăzi cea mai întreținută dintre toate, asta pentru că moștenitorii familiei au primit cu limbă de moarte de la strămoși să nu lase de izbeliște fântâna.

Deși, în prezent comuna Păunești beneficiază de alimentare cu apă, fântânile sunt în continuare întreținute de comunitate, iar apa este dusă în mod regulat la Direcția de Sănătate Publică, pentru analize, astfel încât să se evite apariția unor eventuale boli.

Sursă: adevarul.ro

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.