Începutul lunii iulie aduce schimbări majore pe mai multe planuri. Se scumpesc energia și gazele, este introdusă coplata în sănătate, pașaportul digital Covid devine disponibil, iar noi măsuri de relaxare vor fi implementate.
Luna iulie vine cu scumpiri pe bandă rulantă
Vești proaste pentru românii care nu au încheiat contracte de energie pe piața liberalizată, aceștea riscă să plătească facturi mai mari începănd cu luna iulie.
Vicepreședintele Autorității Naționale în Domeniul Energiei Electrice (ANRE) a declarat că majorările vor fi între 3% și 13%, astfel scumpirile medii vor fi de 7%. Totodată, va dispărea obligația stabilită anterior de autorități prin care consumatorii primeau automat oferta cea mai ieftină. Astfel, consumatorii nu vor mai putea beneficia de reducerea dintre oferta cea mai mică și de tariful de serviciu universal.
Potrivit ultimelor date, în luna mai au fost încheiate 3,75 de milioane de contracte, iar acestea însumau 42% dintre consumatorii casnici, potrivit Europa Liberă.
Vicepreședintele ANRE a declarat luni, 28 iunie 2021, că 3 milioane de români din totalul de 8,9 milioane erau deja în piața liberalizată din luna ianuarie, iar de atunci 1,3 milioane de clienți casnici și-au schimbat contractele.
Scumpiri de peste 20% din iulie
Asociația Energie Inteligentă a estimat la acest moment scumpiri de până la 10% la electricitate și 20% la pentru gaze naturale de la 1 iulie. Virgil Popescu, ministrul energiei, este de părere că scumpirile nu ar trebui să existe, însă a auzit că până la sfârșitul anului se vor înregistra scumpiri de 15%-16%.
Citeste si: Prima țară care renunță la restricții! Persoanele care se pot bucura de viața normală
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De la 1 iulie va fi introdusă contribuția personală în sănătate
Schimbări se produc și în domeniul sănătății de la 1 iulie, când va fi introdusă contribuția personală, după ce a fost adoptată o Ordonanță în acest sens. Mai precis, românii care se vor trata în sistemul medical privat vor trebui să plătească o diferență suma decondată de stat și tarifele percepute de sistemul medical privat
”Contribuţia personală reprezintă o diferenţă dintre tariful decontat din fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea unui caz şi tariful perceput de un furnizor privat de servicii medicale pentru rezolvarea aceluiaşi caz.”, a precizat Andrei Gheorghe, președintele CNAS.
De la 1 iulie, această măsură va fi aplicată doare pentru spitalizare.
”Va fi o perioadă în care vom urmări cum se implementează, ce fel de dinamică se produce pe piața serviciilor de sănătate și planificăm în acest moment ca măsura contribuției să intre pe ambulatoriu
de specialitate și paraclinic anul viitor, în 2022”, a declarat Adrian Gheorghe.
Pașaportul Covid-19 devine disponibil de la 1 iulie
Începând cu 1 iulie, certificatul de vaccinare Covid va fi disponibil, acesta va facilita libera circulație în UE. Acest document care se intitulează ”certificatul verde digital european”, va atesta ca deținătorul său a fost vaccinat împotriva Covid-19, are un test PCR negativ sau a trecut deja prin boală.
Noi măsuri de relaxare
Un nou val de relaxări vor intra în vigoare la 1 iulie. Vești bune pentru cei care vor organiza nunți și botezuri, acestea vor putea fi organizate în două scenarii:
- maximum 100 de persoane la interior și 150 de persoane la exterior, dacă în localitate sau județ rata de incidență este mai mică de 3 la mia de locuitori.
-maximum 300 de persoane dacă se va păstra o distanță de 2 metri între persoane. Această varianta este posibilă pentru cei care s-au vaccinat, care au un test PCR negativ sau care au trecut recent prin boală.
Barurile, cluburile și dicotecile vor pute funcționa la o capacitate de 70%, iar programul este între 5 și 2 dimineața.
În cazul stadioanelor, se pot organiza competiții la capacitatea de 50%, iar hotelierii vor putea caza turiști la capacitatea maximă.