1 Mai 2023: Ce tradiții se respectă în această zi?

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 27 apr 2023, 10:18

1 Mai 2023, tradiții și obiceiuri la sărbătoarea de Armindeni

Sursa: freepik.com

1 Mai 2023, tradiții și obiceiuri la sărbătoarea de Armindeni.

1 Mai 2023 are o dublă semnificație pentru români. La această dată este sărbătorită Ziua Internațională a Muncii sau 1 Mai Muncitoresc, dar tot pe 1 Mai românii sărbătoresc și  „Armindenul”, simbol al vegetației care proteja recoltele și animalele. În tradiția populară, acestei zile i se mai spune și „ziua pelinului” sau „ziua bețivilor”. Ce tradiții și obiceiuri aduce sărbătoarea de Armindeni, dar și ce e bine să faci în dimineața zilei de 1 Mai ca să-ți meargă bine tot anul? 

1 Mai 2023. Semnificație 

Semnificația Zilei Internaţionale a Muncii, sau 1 mai muncitoresc, îşi are originea în mişcările de protest ale unor muncitori americani care militau pentru scurtarea zilei de muncă de la 12-14 ore la 8 ore.

În mai 1886, muncitorii din Chicago s-au unit într-o grevă care aduna 65.000 de oameni în Piaţa „Heymarket“. În urma represiunii poliţiei, au rezultat 11 morţi şi aproape 200 de răniţi.

Evenimentul a devenit, în timp, o bornă şi o unealtă de a uni mişcările socialiste din toată lumea care militau pentru drepturile muncitorilor.

Semnificația zilei de 1 mai muncitoresc este strâns legată de anul 1980, an în care a Doua Internaţională Socialistă a decis să cinstească memoria celor împuşcaţi în Piaţa „Haymarket“ prin organizarea, de 1 mai 1890, a celui mai mare protest împotriva exploatării prin muncă. 

Ziua Internaţională a Muncii, cunoscută și ca 1 mai muncitoresc, s-a sărbătorit prima data în România în anul 1980. 

Citește și: Vacanță 1 Mai 2023: În ce zile elevii nu merg, de fapt, la școală?

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiții și obiceiuri de 1 MAI 

Referitor la semnificația zilei de 1 mai, conform tradiției populare, românii sărbătoreau „Armindenul”, vechiul zeu al vegetației care proteja recoltele si animalele.

În tradiția populară, acestei zile i se spune „Ziua bețivilor”, deoarece e celebrată cu mult vin roșu. În satele bănățene, Armindenul (o ramură verde de copac) se punea la casele oamenilor harnici și ale fetelor de măritat.

Creanga verde o așezau tinerii noaptea, în secret. Cei la casa cărora s-a pus Armindenul trebuiau să îi caute pe feciori și să le dea de băut pe săturate. 

Pentru a avea parte de noroc, de sănătate și pentru a ține bolile la distanță se spune că oamenii ar trebui să se spele cu rouă în dimineața zilei de 1 Mai. 

Tot în dimineața zilei de 1 Mai, tradiția spune că se împodobesc cu ramuri verzi stâlpii porților și caselor, dar și intrările în adăposturile vitelor, pentru că oameni și animale, deopotrivă,

să fie protejați de forțele distrugătoare ale spiritelor malefice.

Superstiția spune că cei care vor munci pe data de 1 Mai riscă să aibă parte de rele, iar grindina se poate abate asupra gospodăriei lor. 

 

 

 

Taguri: