Deși aproape toți românii adoră să savureze mici cu muștar, puțini sunt aceia care cunosc rețeta originală a acestora. Iată care sunt cei mai buni mici, făcuți de pe cea mai veche rețetă românească.
Care este istoria micilor?
Povestea micilor a început în Bucureşti, în secolul al XIX-lea, iar de-a lungul timpului şi-au câştigat popularitatea pe grătarul tuturor românilor.
În urmă cu peste 100 de ani, un bucătar priceput, pe numele său Iordache Ionescu, le pregătea clienților mai multe preparate la grătar.
Acesta a luat o bucată din carnea pentru cârnaţi şi a pus-o pe grătar, direct, iar primul client care a gustat noul preparat a rămas impresionat de gustul acestuia.
Înainte celui de-al Doilea Război Mondial, la aproape orice colț de stradă există o bodegă în care se serveau mici. Rețeta originală, care datează din anul 1902, presupunea că micii trebuie să conţină trei grame de bicarbonat de sodiu la un kilogram de carne.
Asociația Română a Cărnii a transmis, în anul 2013, o solicitare Comisiei Europene pentru ca rețeta mititeilor să fie inclusă pe lista rețetelor tradiționale, alături de burger și de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor care nu se supun regulilor alimentare generale.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citește și: Cea mai bună rețetă de amandină. Gustul copilăriei într-o rețetă ușor de realizat
Rețeta originală de mici
Ingrediente:
- 500 g carne tocată (mix vită, porc, chiar și oaie);
- 200 ml zeamă de oase de vită;
- 3 căței de usturoi;
- 1/2 linguriță de bicarbonat;
- Condimente (cantitatea o stabilești după propriul gust): sare, piper, cimbru, ienibahar, boia, rozmarin.
Mod de preparare:
Deși carnea este deja tocată, de preferat ar fi să o mai dai printr-un robot sau o mașină de tocat. Condimentele vor pătrunde mai bine într-o pastă mai moale. Amestecă bine, adăugând treptat zeama de oase. Adaugă condimentele și amestecă. Adaugă usturoiul și amestecă în permanență. La final, adaugă și bicarbonatul. Dacă vrei, poți să și guști, pentru a te asigura că potrivești cum trebuie aromele.
Care este secretul unei rețete de mici de casă?
Ideal ar fi să nu îi pui imediat pe grătar! Formează micii și lasă-i în frigider între 3 și 24 de ore, ca să se pătrundă bine în carne aroma condimentelor.
Ca să aibă crustă rumenă și interior suculent, micii trebuie puși atunci când grătarul/tigaia sunt bine încinse. Se prăjesc întâi câte 2 minute pe fiecare parte. Mai lasă-i cel mult 10 minute și scoate-i rapid, dacă nu vrei să devină fazi și uscați!
Sursă: libertatea.ro