1 martie 2023 - Mărţişor: ce semnificaţie are pentru români . De ce "e bine" să îl poarte femeile. Tradiții și obiceiuri

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 01 mar 2023, 07:14
Seminificaţia mărţişorului pentru români

Sosirea primăverii este vestită de renaşterea naturii, florile încep să capete din nou viaţă, iar animalele ies din văzduh. Mărţişorul este prima sărbătoare de deschidere a anotimpului renaşterii pe 1 martie.

Mărţişorul este un simbol al renaşterii naturii, dar şi un simbol al norocului pentru cel ce îl poartă. Acest obiect delicat şi gingaş este oferit persoanlor dragi de 1 martie. Ce semnificaţie are mărţişorul pentru români?

Ce semnificaţie are mărţişorul pentru români

Mărţişorul este vestitorul primăverii, acest mic obiect cu şnur alb cu roşu este oferit persoanelor apropiate de 1 martie în semn de simbol al renaşterii naturii. În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie.

Mărţişorul a fost conceput ca o amuletă legată de un şnur împletit din două fire unul alb care semnifică divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească şi împlinirea, şi unul roşu care simbolizează prietenia, fidelitatea şi onoarea. 

În tradiţia populară, cele două culori alb şi roşu, din care se împleteşte şnurul cu care se leagă mărţişorul-talisman reprezintă şi cele două anotimpuri de bază,iarna şi vara, în timp ce primăvara şi toamna sunt considerate doar anotimpuri de trecere.

Tradiţii de mărţişor
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Martisor: ce este martisorul si de ce se da de 1 martie

Tradiţia mărţişorului la români

Mărţişorul are la bază o legendă străveche care spune că firul mărţişorului este o funie de 365 sau 366 de zile şi ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce-şi urca turma la munte. Ca şi ursitoarele care torc firul vieţii copilului la naştere, tot aşa Dochia torcea firul anului primăvara, la 1 martie, când se năştea acest anotimp calendaristic.

Pentru strămoşii noştri, Mărţişorul avea rolul de talisman şi era oferit de Anul Nou, care la acea vreme se sărbătorea pe 1 martie. Mărţişorul se oferea persoanelor apropiate împreună cu urări de bine, sănătate, bucurii şi dragoste.

Mărţişorul lor era confecţionat dintr-o monedă găurită legată de un fir împletit care  se purta la gât, până când persoana care l-a purtat vedea un pom  înflorit.

Atunci, mărţişorul se lega de ramurile acelui pom şi se credea că Noul An va fi la fel de frumos pentru cel care l-a purtat, ca şi pomul înflorit.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

 De ce femeile poartă mărţişor

Mărţişoarele sunt un dar ce se primeşte sau se oferă cu mare plăcere în luna martie în România şi reprezintă un simbol al primăverii, dar şi al dragostei şi admiraţiei. În general acest simbol este oferit copiilor, tinerelor fete şi femeilor pentru a le proteja gingaşia şi sensibilitatea.

Mărţişoarele se oferă de către barbaţi tinerelor fete sau doamnelor, dar pot fi oferite şi de către fete prietenelor, mamelor, bunicilor.

De ce femeile poartă mărţisor
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Sarbatoreste primavara cu ajutorul celor mai frumoase buchete de 1 martie

Cum se poartă mărţişorul?

La începuturile sale mărţişoarele erau purtate la gât sau la mână, şi erau atârnate de o cordea roşie sau de un gaitan compus din două fire răsucite de mătase alba şi roşie, sau dintr-un fir de arnici roşu sau unul din bumbac alb.
În zilele noastre, mărţişorul se poartă o perioada de timp bine determinată şi nu mai este purtat la gât, ci la încheietura mâinii sau prins în piept cu convingerea că toate dorinţele se vor împlini.

Cum se poartă mărţişorul?

În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini.

La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare. În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele.

Mărţişorul este o tradiţie în România, Republica Moldova şi teritoriile învecinate locuite de români sau aromâni. Obiceiuri similare sunt întâlnite în Bulgaria, Albania, Macedonia.

Citeste si: Martisor: ce este martisorul si de ce se da de 1 martie