10.000 lei de persoană de la stat. Se acordă în 2023. Cine va beneficia de ajutor

Autor: Diana Tilă

Veste uriașă pentru români! Persoanele vulnerabile pot primi de la stat până 10.000 de lei în acest an din ajutoare sociale.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) informează că românii vulnerabili pot primi de la stat până 10.000 de lei în acest an din ajutoare sociale.

Citește și: Vești bune despre Pilonul II de pensii private! Românii care au depus bani din timp vor câștiga sume duble timp de 15 ani

10.000 lei de persoană de la stat. Se acordă în 2023. Cine va beneficia de ajutor

Iată ce tip de ajutoare de stat va acorda Guvernul României în anul 2023. Cine va putea primi toți acești bani?

„Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situații. Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetățeni să nu își poată permite un standard de viață decent pentru anul 2023.

Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor.

Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială și care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a transmis recent Marcel Boloș, ministrul Investițiilor.

Citește și: Ce ajutoare sociale vor primi românii din mediile vulnerabile în 2023

Ajutoare pentru energie și încălzirea locuinței

Statul va oferi 1.400 lei pentru compensarea prețurilor la energie românilor cu venituri mici. Voucherele vor putea fi foloste până la data de 31 decembrie 2023 și vor fi acordate în două tranșe: 

 

  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

 

Suplimentul pentru energie

De asemenea, românii vor beneficia pe perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie, acordat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

  • 30 de lei/lună pentru consumul de energie electrică; 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  • 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
  • 20 de lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.
  • În cazul în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, atunci, conform legii, cuantumul suplimentului este de 70 de lei/lună.

 

Sprijin financiar

 

  • 25 de lei – 250 de lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale;
  • 50 de lei – 500 de lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie electrică;
  • 32 de lei – 320 de lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței combustibili solizi şi/sau petrolieri;
  • un procent cuprins între 10-100% din valoarea consumului lunar pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică în sistem centralizat.

 

Cine va beneficia de ajutoarele la energie?

–  pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

–  persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

–  familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

–  familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Citește și: Au fost acordate primele vouchere pentru fertilizarea in vitro. Anunțul făcut de Gabriela Firea: "Decontăm două vouchere, unul de 5.000 de lei și unul de 10.000 de lei"

Ajutor pentru achiziția de alimente și mese calde

Pensionarii, persoanele cu handicap și familiile, inclusiv cele monoparentale, ce au venituri mici și persoanele care primesc ajutor social și cele fără adăpost vor primi 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde.

Cine va beneficia de voucherele pentru achiziția de alimente și mese calde?

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte

Mai mmult, preșcolarii și elevii din medii defavorizate vor primi de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene un ajutor social în cuantum de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite.

Cine va beneficia de aceste ajutoare?

– copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 de lei);

– elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Vouchere pentru persoanele cu dizabilități

Peste 7.000 persoane cu dizabilități, cu vârsta între 18 şi 65 de ani au primit vouchere în cuantum de până la 5.000 euro pentru a‑și procura echipamente care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată: cititoare pentru nevăzători, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen dar și instrumente  manipulatoare robotizate, printre altele.

Trusouri pentru nou-născuți

Mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele trei luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic.

Cine va beneficia de aceste ajutoare?

– mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;

– mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;

– mamele cu dizabilități;

– mamele aflate temporar în situații critice de viață – victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale;

– mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;

– mamele minore;

– mamele – cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.