10 Beneficii ale Polenului de Albine

Author: Oana Picerea

Polenul de albine este tot mai frecvent folosit în prevenirea și tratarea unor afecțiuni, având o serie de beneficii dovedite care contribuie la o bună stare de sănătate a organismului. Polenul de albine este un amestec de polen de flori, nectar, enzime, miere, ceară și secreții de albine. Calitățile dovedite ale polenului au făcut ca acest remediu naturist să devină tot mai popular, fiind un produs atât de bogat în nutrienți, aminoacizi, vitamine, lipide și peste 250 de substanțe active.

Iată câteva beneficii ale polenului de albine pentru sănătate, susținute de știință.

Profil nutritiv impresionat cu peste 250 de substanțe active

Polenul de albine conține peste 250 de substanțe biologice, inclusiv proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți. Compoziția exactă a nutrienților depinde de sursa plantei și de sezonul în care polenul a fost colectat.

Conținut ridicat de antioxidanți care protejează împotriva radicalilor liberi și a bolilor cronice

Polenul de albine conține o mare varietate de antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi, una dintre cauzele principale ale apariției de boli cronice, inclusiv cancerul și diabetul de tip 2.

Poate reduce factorii de risc ai bolilor cardiace, cum ar fi nivelul ridicat de lipide din sânge și colesterolul

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Atât lipidele crescute în sânge, cât și colesterolul ridicat din sânge pot crește riscul apariției bolilor de inimă. Tratamentele pe bază de polen de albine ajută la reducerea acestor factori de risc.

Stimulează funcția hepatică și protejează ficatul de toxine

Ficatul este un organ vital care descompune și elimină toxinele din sânge. O serie de studii pe animale care s-au făcut au arătat că polenul de albine poate spori funcția hepatică a organismului și poate proteja ficatul de substanțe dăunătoare.

Conține mai mulți compuși cu proprietăți antiinflamatorii

Polenul de albine a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru a reduce inflamația și durerea. Polenul conține mai mulți compuși care pot reduce inflamația și durerea, inclusiv quercetina antioxidantă, care scade producția de acizi grași omega-6 inflamatori, cum ar fi acidul arahidonic.

Stimulează imunitatea și are rol antibacterian

Polenul stimulează sistemul imunitar, ajutându în prevenția unor boli și reacțiile nedorite.

În primul rând, cercetările au arătat că polenul previne apariția alergiilor. Într-un studiu, s-a demonstrat că polenul de albine reduce semnificativ activarea mastocitelor. Mastocitele, atunci când sunt activate, eliberează substanțe chimice care declanșează o reacție alergică. Alte studii de specialitate au arătat că polenul are proprietăți antimicrobiene puternice. S-a constatat că extractul de polen de albine distruge bacteriile potențial dăunătoare, cum ar fi E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, precum și pe cele care provoacă infecții cu stafilococ.

Ajută la vindecarea rănilor și previne infecțiile

Polenul de albine are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care ajută la vindecarea rapidă a rănilor. Proprietățile sale antimicrobiene pot preveni, de asemenea, apariția infecțiilor.

Poate avea proprietăți în tratarea și prevenirea unor forme de cancer

Polenul de albine poate fi utilizat pentru tratarea și prevenirea anumitor forme de cancer, care apar atunci când celulele proliferează anormal. Cu toate că sunt necesare o serie de studii aprofundate în acest sens, polenul este deseori recomandat în cazul pacienților care suferă de cancer.

Ameliorează simptomele menopauzei

Menopauza este adesea însoțită de simptome care provoacă o stare de disconfort, cum ar fi bufeuri, transpirații nocturne, modificări ale dispoziției și tulburări de somn. Studiile arată că polenul poate ameliora mai multe simptome ale menopauzei care duc la o starea de disconfort.

Poate îmbunătăți utilizarea nutrienților, metabolismul și longevitatea

Polenul poate spori absorbția și utilizarea nutrienților precum fierul, calciul și fosforul de către organism. Alte studii au mai arătat că polenul poate îmbunătăți creșterea masei musculare, accelerează metabolismul și poate duce la creșterea longevității în cazul persoanelor care includ acest ingredient natural extrem de benefic în dieta lor.

Nu are contraindicații și poate fi inclus cu ușurință în orice dietă

Polenul se găsește sub formă de granule sau suplimente și este sigur pentru majoritatea oamenilor. Granulele pot fi adăugate inclusiv în preparate culinare consumate zilnic.

Cu toate acestea, persoanele cu alergii la polen sau la înțepătura de albine ar trebui să evite produsele polenice, deoarece pot provoca simptome precum mâncărimi, umflături, dificultăți de respirație sau anafilaxie.



 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.