Constantin Noica a fost în generația de aur împreună cu Mircea Eliade și Emil Cioran. Noica a ales să rămână în România, fiind astfel deținut politic, după care a fondat „Şcoala de la Păltiniş”, un concept care încuraja cultivarea spiritului uman prin studiul filosofiei și al științei. Uitați câteva dintre cele mai memorabile citate ale lui Constantin Noica.
Citeste si: Pentru o vară cu fiori reci pe șira spinării alege cărțile lui Stephen King!
Citate celebre de Constantin Noica
Fostul membru post-mortem al Academiei Române a lăsat în urma lui câteva citate faimoase printre care și:
1. ,,Înţelepciunea nu e ceva care se învaţă, e ceva care se trezeşte”
2. ,,Orice om învaţă nu din ce i se spune, ci din ce e făcut să spună singur”
3. ,,Dar orice bucurie vine prea târziu în cărţi”
4. ,,Destinul nu curmă o viaţă: abia o începe”
5. ,,Repetiţia este forma cea mai trivială a învăţăturii”
6. ,,În felul cum ne despărţim de oameni dovedim cât de mult îi îndrăgim”
7. ,,Fă ce-ţi place ţie – plus ce le place altora. Dacă nu le place altora, nu-ţi place nici ţie, în fond”
8. ,,Singura bucurie, în aşteptarea celei ce vine dinăuntru, este călătoria prin lumea cărţilor (ABC-ul) ca prin lume pur şi simplu”
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
9. ,,E absurd să spui că există preocupări dezinteresate. Nu cunosc nimic mai pasional, iar uneori mai meschin, decât aşa-zisele preocupări dezinteresate. Totul e interesat, pe o dimensiune sau alta, la început. Puritatea se obţine abia mai târziu, dacă se obţine vreodată”
10. ,,Omul este cea mai bolnăvicioasă dintre fiinţe, fiindcă s-a îndepărtat cel mai mult de instincte”
Citeste si: 6 cariere de luat în considerare dacă te gândești la o reconversie profesională
Alte maxime spuse de Constantin Noica
Constantin Noica (1909-1987) este unul dintre cei mai mari filosofi ai secolului XX, iar alte câteva principii pe care acesta le-a lăsat pentru generațiile viitoare.
,, Îmi plac curbele căilor ferate. Sunt îndeajuns de plecate pentru ca un tren în viteză să nu cadă în afară, dar şi îndeajuns de puţin plecate pentru ca un tren fără viteză să nu cadă înăuntru. Coexistenţa contrariilor. Ştiu şi inginerii ceva. Dar tot mai mult ştie viaţa. ”
,, Prin formaţia sa, „dor” are în el ceva de prototip: este o alcătuire nealcătuită, un întreg fără părţi, ca multe alte cuvinte româneşti cu înţeles adânc şi specific. Reprezintă o contopire şi nu o compunere. S-a contopit în el durerea, de unde vine cuvântul, cu plăcerea, crescută din durere, nici nu pricepi bine cum.”
,,Toată problema României nu e numai să fie, să fie în eternitate, ci şi să devină. Dar cum poţi preface fiinţa în devenire? Începând de când? Şi mă gândesc la o Românie care ar suporta pe un Nietzsche spunându-i: "Românii nu sunt nimic; ei devin ceva".”
,,Am văzut ceva neaşteptat: un om milos care mulţumea cerşetorului pentru că-i primise dania. În fond, avea dreptate s-o facă. Fiindcă binefăcătorul există prin cel care primeşte. Cât de recunoscător trebuie să fie medicul bolnavului pe care l-a vindecat! Nu se ştie cine dă şi cine primeşte.”
Sursa: garbo.ro, radioromaniacultural.ro
Citeste si: Barem Română Bacalaureat 2022. Grila oficială de corectare EDU.RO! Cum trebuia să rezolvi subiectele