11 lucruri interesante despre Ion Creangă. Este considerat autorul primului Abecedar din România

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 sep 2023, 04:55

Bojdeuca lui Ion Creangă din Humulești.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Creang%C4%83#Biografie

Care sunt cele mai interesante lucruri pe care puțini le cunosc despre Ion Creangă?

Ion Creangă este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori români.

Lucruri interesante despre Ion Creangă

Ion Creangă este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din România. Acesta este autorul celor mai cunoscute opere: „Amintiri din copilărie”, „Capra cu trei iezi”, „Punguța cu doi bani”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Soacra cu trei nurori” sau “Moș Ion Roată și Unirea”.

Pe lângă operele sale sunt foarte multe lucruri pe care românii nu îl știu despre acesta precum:

Citește și: Cum arată casa pe care Regele Charles al III-lea a cumpărat-o în satul Viscri, unde vine frecvent să își găsească liniștea!

1. Data nașterii sale o enigmă

Data nașterii acestuia este necunoscută. Potrivit acestuia, Ion Creangă s-ar fi născut pe data de 1 martie 1837, dar conform unei mitrici de nou-născuți din Humulești, este înregistrată data de 10 iunie 1839.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

2. Numele real al lui Creangă

La început, numele său era Ion Ștefănescu, dar ulterior și-a schimbat numele în Creangă, după numele mamei.

3. Personajul principal din „Amintiri din copilărie”

Personajul principal din „Amintiri din copilărie” este chiar Ion Creangă. Astfel, acesta și-a relatat în această povestire, toată copilăria și adolescența sa.

4. Câți frați a avut

Marele scriitor a mai avut încă șapte frați și surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Ultimii trei au murit în copilărie, iar Zahei, Maria și Ileana în 1919.

Citește și: BIOGRAFIE Florin Piersic Junior. Vârstă, copilărie, studii, părinți și carieră. Cine este, de fapt, fiul lui Florin Piersic Senior

5. Socrul a vrut să îl sugrume

Se spune că socrul acestuia a încercat să îl sugrume deoarece Ion Creangă l-a acuzat că l-a înșelat la zestre.

6. A compus primele Abecedare

Ion Creangă este autorul primului Abecedar din România, care a apărut în anul 1867 care s-a intitulat “Metodă nouă de scriere și citire”, fiind foarte apreciat în acele vremuri în Moldova.

7. S-a căsătorit cu o fată în vârstă de 15 ani

În anul 1859, Ion Creangă s-a căsătorit cu Ileana Grigoriu, fata unui econom al bisericii Patruzeci de Mucenici din Iași, iar ea avea pe atunci doar 15 ani.

Un an mai târziu s-a născut fiul lor Constantin.

8. Mama lui a vrut ca el să devină preot

Creangă a urmat școala catihetică din Fălticeni, iar apoi Seminarul teologic „Veniamin Costachi“ de la Socola. S-a spus despre acesta că nu i-a plăcut să fie preot, ci a făcut-o pentru bani.

9. A fost părăsit de soție

După 12 ani de viață clericală, Creangă a fost exclus din preoție, după ce a fost părăsit de soția lui, Ileana, și l-a lăsat singur cu băiatul lor în vârstă de 12 ani.

10. A făcut negoț cu tutun

Pentru a se putea întreține, atât pe el cât și pe copil, acesta a ales să facă negoț cu tutun și a predate germana la un liceu din Iași.

11. A avut o moarte violentă

Ion creangă s-a stins din viață în 1889 de Anul Nou, în tutungeria sa, răpus de epilepsie şi de durerea după pierderea prietenului Eminescu, care murise cu câteva luni în urmă, pe 15 iunie 1889.

Ion Creangă și Mihai Eminescu au avut o prietenie unică

În istoria literaturii românești a rămas o prietenie extraordinară care i-a legat pe Ion Creangă și Mihai Eminescu. Aceștia s-au cunoscut în toamna anului 1874, pe ulițele din Iași şi de atunci încolo nimeni nu l-a mai văzu pe Eminescu fără Creangă şi pe Creangă fără Eminescu. 

La acea vreme, Ion Creangă nu se dedica scrisului, dar se spune că Eminescu l-a îndemnat să ia condeiul în mână. Astfel a ajuns să prezinte prima povestire Junimii, fiind declarat “admirabil scriitor poporal”.

După ce Eminescu a fost demis din funcția de revizor școlar, s-a mutat pentru o perioadă la bunul său prieten, Creangă, pentru a-și găsi alinarea, care știa ce înseamnă să fii concediat.

După o perioadă, Mihai Eminescu s-a întors la București, iar la scurt timp s-a îmbolnăvit, ceea ce l-a întristat foarte tare pe Creangă, iar când a aflat că acesta a murit, Ion Creangă a fost văzut plângând precum un copil mic, în hohote.

Sursă: libertatea.ro