10 realități pe care trebuie să le cunoască orice parior

Autor: Oana Iosif

Pariurile sportive par simple „din exterior”, dar sunt câteva aspecte de care trebuie să țină seama cei care doresc să abordeze această formă de divertisment. Cine se pricepe foarte bine la un sport nu devine, automat, un parior de succes.

Profitul vine în timp, pe măsură ce jucătorul capătă experiență și conștientizează următoarele realități:

  1. Pariurile online sunt mai profitabile

Prima decizie pe care trebuie să o ia cineva care vrea să parieze este dacă joacă în agenții sau online. Fiecare mediu are plusurile și minusurile lui, însă raportul avantaje/dezavantaje este net favorabil în cazul pariurilor plasate pe Internet, în primul rând datorită faptului că nu se plătește comision de 5% din miza fiecărui bilet. Apoi, oferta sportivă este mai bogată, iar agențiile online au oferte promoționale foarte atractive atât pentru clienții noi, cât și pentru cei deja existenți.

2. Au succes doar cei care se specializează pe un număr redus de competiții

Pentru a avea profit, chiar și pe termen lung, pariorul trebuie să cunoască în detaliu competițiile pe care își riscă banii. Astfel, el poate pune în context informațiile la zi, poate aprecia motivația reală a fiecărei echipe și are posibilitatea să evite capcanele reprezentate de specificul fiecărei întreceri. De asemenea, jucătorul poate să evalueze exact cât de mult scade forța unei echipe în funcție de fotbaliștii indisponibili.

3. Miza trebuie ajustată în funcție de risc

Fiecare bilet pus la pariuri are o anumit probabilitate de a fi câștigător. De aceea, suma riscată nu poate fi aceeași. Cu cât șansele de câștig sunt mai mari, cu atât procentul alocat din buget poate fi mai mare. Exprimând probabilitatea cu ajutorul cotelor, specialiștii recomandă următoarele praguri ale mizelor:

  • l 1% din bankroll pentru cote de peste 2.50
  • l 2% din bankroll pentru cote între 2.20 și 2.50
  • l 3% din bankroll pentru cote între 1.90 și 2.20
  • l 5% din bankroll pentru cote între 1.70 și 1.90
  • l 7% din bankroll pentru cote între 1.40 și 1.70
  • l 10% din bankroll pentru cote între 1.20 și 1.40

Atenție: nu ne referim la cota afișată pe site-ul agenției de pariuri, ci la cota calculată de parior, după analizarea meciului.

4. Strategiile de pariere nu garantează succesul

Sunt și pariori care preferă să folosească strategii de pariere, în care miza este stabilită prin formule matematice. Cele mai cunoscute strategii sunt Martingale, Fibonacci, Labouchere, D’Alembert și Easy Money. Ele pot funcționa pe termen lung, cu condiția ca jucătorul să nu se abată de la plan, indiferent de ce s-ar întâmpla. Pe de altă parte, nicio strategie nu garantează succesul, de aceea bugetul pentru pariuri trebuie să se încadreze în suma pe care pariorul își permite să o piardă.

5. Profitorii vând „ponturi sigure” pe Internet

Internetul este plin de ponturi de la așa-ziși tipsteri care susțin că au informații din interior despre meciuri aranjate și, pentru câteva sute de euro (uneori mii), sunt dispuși să împartă această informație. Orice parior lucid știe, însă, că este vorba despre o schemă de înșelătorie. După ce iau banii, cei care vând ponturile „sigure sută la sută” nu mai sunt de găsit. Nimeni care ar deține în mod real o asemenea informație nu ar risca să fie prins de autorități. Ar paria și ar câștiga mai mulți bani decât prin „comercializarea” pontului.

6. Orice meci trebuie analizat

Există și tipsteri ale căror sugestii pot fi luate în considerare. Ne referim la cei care postează pronosticurile pe site-urile de profil, la care pariorii au acces gratuit. Performanța fiecăruia, din ultimele luni, poate fi vizualizată din profilul de tipster, așadar pariorul are posibilitatea de a vedea care sunt cei mai buni „sfătuitori”. Chiar și așa, nicio predicție nu e bine să fie luată „de bună”, ci doar ca o direcție. Meciul în cauză trebuie analizat în detaliu de cel care își riscă banii pe bilet.

7. În sport sunt multe surprize

Orice parior trebuie să cunoască faptul că în sport sunt multe surprize, de aceea este o greșeală să pună bani pe un meci doar în funcție de cotă. O cotă de 1.40 sau chiar de 1.20 nu prezintă nicio certitudine că selecția va fi câștigătoare. De aceea trebuie analizat meciul. Poate că echipa favorită are mulți absenți, sau poate că urmează să joace un meci foarte important în viitorul apropiat și își menajează titularii. În aceeași ordine de idei, pariorii nu se pot orienta exclusiv după statistică atunci când aleg selecțiile.

8. Cotele diferă de la o agenție la alta

Pentru a maximiza profitul, este bine ca cei care joacă la pariuri sportive să aibă conturi la cât mai multe agenții, pentru că fiecare operator oferă cote diferite pentru aceeași selecție. Este diferență chiar și între cotele oferite de același operator, pe site sau offline. De exemplu, dacă Superbet are cotă mai bună pentru un pariu în offline, pariorii pot juca acolo, apoi, acasă, pot intra pe site ca să vadă dacă au câștigat, prin funcția verificare bilet Superbet.

9. „Casa” are un avantaj mai mic la sporturile de nișă

Potrivit unui studiu, 93% dintre pariori nu reușesc să învingă avantajul pe care îl are operatorul, încheind luna pe minus. Avantajul „casei” este mai mic în cazul sporturilor de nișă (surfing, raliu, darts etc), pentru că bookmakerii nu alocă resurse umane pentru analizarea evenimentelor așa cum o fac în cazul fotbalului sau al tenisului. Astfel, pariorii care sunt specializați în respectivele sporturi pot anticipa mai bine decât agenția ce se va întâmpla.

10. „Live-urile” generează pariuri de valoare

Pariurile plasate pe evenimente aflate în desfășurare pot aduce un profit rapid, dar, la fel de bine, îi duc spre faliment pe jucătorii care nu sunt capabili să își stăpânească emoțiile. Cei care respectă managementul banilor pot profita de faptul că în timpul meciurilor apar cele mai multe pariuri de valoare, însemnând că probabilitatea de câștig este mai mare decât o arată cota de pe platforma live.