Calendar ortodox 23 decembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 10 Mucenici din Creta, ce au pătimit multe pentru credința în Dumnezeu în perioada în care au trăit.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 23 decembrie!
Calendar ortodox 23 decembrie 2023
Sărbătoare 23 decembrie. Sfinții 10 Mucenici din Creta sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 23 decembrie în calendarul ortodox.
Sfinții 10 Mucenici din Creta reprezintă un exemplu pentru mulți creștini ortodocși din aceste timpuri, dovedind că rugăciunea le-a oferit putere în momentele în care erau chinuiți. Cei 10 sfinți au trăit în vremea în care se afla la conducere împăratul Deciu, iar acesta, alături de guvernatorul insulei Creta, aveau un comportament foarte aspru față de creștini.
Aceștia obișnuia să strângă toți credincioșii într-un loc pentru a îi chinui în moduri greu de imaginat, după care alegea să îi ucidă cu sânge rece.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Ștefan în 2023? Tradiții și obiceiuri românești
Deși Sfinții 10 Mucenici din Creta au fost tratați în aceleași moduri oribile, aceștia au tratat chinurile cu mult curaj și nici după torturi inimaginabile nu și-au lepădat credința în Dumnezeu. Guvernatorul a fost impresionat de comportamentul acestora, iar în loc să îi ucidă, acesta le cerea să se închine idolilor, însă răspunsul Sfinților 10 Mucenici din Creta era întotdeauna unul negativ.
După mai multe zile de tortură pentru Sfinții 10 Mucenici din Creta, guvernatorul și împăratul a decis să îi omoare pentru faptul că aceștia credeau în Dumnezeu. Teodul a fost ales primul pentru a fi ucis deoarece acesta era cel mai în vârstă, urmând ca fiecare în parte să spună rugăciuni în timp ce își aplecau capul în fața călăilor ce le tăiau capetele, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 23 decembrie
Canon de rugăciune către Sfinții 10 Mucenici din Creta, sărbătoriți pe 23 decembrie în calendarul creștin
Să cântăm Domnului, Cel Ce a unit pe sfinții mucenici prin credința cea fără de prihană, i-a într-armat pe dânșii într-o nădejde împotriva vrăjmașului celui începător de rele și i-a strâns pe ei toți cu legătura dragostei.
Stelele cele nerătăcitoare ale Soarelui Celui Înțelegător, ca unele ce au luminat de la Răsărit, au mers înainte pe calea stelei lui Hristos, Celui Ce S-a născut, aducând luminată prăznuirea lor ca pe o sărbătoare înaintea Nașterii
Magii cei din Persia au adus daruri lui Hristos, Celui Ce S-a născut în Betleem; iar purtătorii de biruință aduc acum Celui Născut jertfă de înainteprăznuire sângiuirile ca smirnă, credința ca aur și sufletele ca tămâie.
Cu credința Sfântului Teodul și cu dragostea Mucenicului Zotic, nite cu Sfinții cu Pompie și Satornin, împreună s-au încununat și Mucenicii Evpor, Agatopus, Ghelasie, Evarest și Evnichian, și cu ei Sfântul Vasilid cel împreună luptător.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh (a Preasfintei Treimi).
Ființa Cea mai presus de înțelegere și Neîmpărțită, este Lăudată în Trei Ipostasuri osebite și într-O Dumnezeire Neamestecată și Nedespărțită. Că Aceasta este și se numește Treime și Unime, Neamestecată și Nedespărțită.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
În Betleem Se naște și Edenul deschide Domnul, Care S-a născut din Fecioara, în chip de netâlcuit. Ieslea și peștera se gătesc pentru Ziditorul. Magii își pregătesc darurile pentru Stăpânul Dumnezeu; și steaua mai înainte propovăduiește Lumina.