12 jocuri pe care să le faci acasă cu copilul tău

Author: Alina Petre
Actualizat: 04 nov 2022, 18:04

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Cq9slNxV8YU

Timpul petrecut de către copii acasă, alături de părinți, într-un mod distractiv și plăcut se numără printre amintirile cele mai frumoase ale celor mici, și printre experiențele din care ei pot învăța foarte multe. Micuții absorb o mulțime de informații atunci când sunt stimulați să-și folosească abilitățile înnăscute într-un mod practic și distractiv pentru ei.

Poți fi alături de copilul tău printr-o multitudine de activități instructive și în același timp extrem de amuzante, pe care să le practicați împreună. Toate acestea îl vor ajuta să-și dezvolte abilități din cele mai diverse, atât cognitive, cât și emoționale sau creative.

Iată 12 exemple de jocuri pe care le poți face acasă alături de copilul tău.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Jocuri pentru dezvoltarea abilităților cognitive

Puzzle

Jocul de tip puzzle antrenează formarea de abilități multiple, printre care atenția și echilibrul, concentrarea pe o singură sarcină, coordonarea ochi-mână. Poți fi alături de copilul tău în orice moment pentru a crea împreună imagini frumoase, dar și pentru a-l învăța cum să deprindă răbdarea și rezolvarea de probleme.  

Un joc de îndemânare și memorie

Orice jucării educaționale care antrenează memoria, atenția și motricitatea sunt benefice pentru dezvoltarea cognitivă a celor mici. Alege un joc de îndemânare pentru copii de la Educlass.ro pe care să-l jucați împreună acasă, de exemplu unul cu bile săltărețe, unde vi se cere să sortați și să potriviți forme colorate din cele mai diverse.

Un set de experimente

Pe măsură ce mai crește, îl poți antrena pe micuțul său să încerce acasă diferite experimente care să-i stârnească interesul pentru lumea magică a științei. Ce spui de un mic vulcan cu lavă, de unde vor apărea figuri simpatice și unde se vor vedea reacții chimice uimitoare sub forma unor erupții vulcanice?

Cunoașterea sistemului solar

Pentru a afla mai multe despre frumusețile din Univers, poți achiziționa pentru copilul tău un sistem solar cu telecomandă, de unde va putea înțelege cum se mișcă planetele și care este rolul Soarelui în sistemul nostru planetar. 

Jocuri pentru a-și dezvolta abilitățile lingvistice

Un joc cu litere

Jucăriile lingvistice sunt instrumente perfecte pentru a-l ajuta pe un copil să-și dezvolte limbajul sau să învețe o limbă străină. Alege un joc cu piese ce permit construirea de litere mari și mici, de tipul Să construim alfabetul, care îl va familiariza de timpuriu cu recunoașterea literelor.

Domino

Un joc de socializare de tip domino este perfect pentru a dezvolta vocabularul și imaginația unui copil, fiind ușor de folosit acasă. Participanții trebuie să potrivească piesele care rimează, și să formeze asocieri. 

O carte cu abțibilduri

Pentru copiii de vârste mici, cărțile cu abțibilduri sunt ideale pentru a-i familiariza cu lumea înconjurătoare, cu florile sau animalele, și pentru a-i ajuta să se concentreze pe sarcina pe care o au de îndeplinit. Arată-i, la început, ce are de făcut, pentru ca apoi să practice singur o astfel de activitate.

Cuburi pentru descoperirea emoțiilor

Un joc ce conține cuburi mari și colorate, pe care sunt trecute diferite propoziții interesante care trebuie completate, este o modalitate excelentă ca un copil de vârstă mai mare să-și exerseze abilitățile sociale și de ascultare, dar și să-și descopere propriile emoții răspunzând la anumite întrebări. 

Activități de învățare de cuvinte

Pentru a-l familiariza pe un preșcolar cu alfabetul, achiziționează pentru acasă un joc de învățare a vocalelor și consoanelor, cu ajutorul cărora cel mic va putea construi nenumărate cuvinte. Astfel de produse sunt ideale pentru dezvoltarea vocabularului și creativității. 

Jocuri pentru dezvoltarea simțului artistic 

Plastilină

Modelarea de plastilină este una dintre cele mai bune modalități ca un copil să-și exerseze abilități motrice, adică agilitatea și dexteritatea mâinilor și degetelor, toți mușchii fiind implicați activ. În plus, este excelentă pentru stimularea creativității și imaginației.

Un set de pictură

Activitățile artistice sunt printre cele mai importante pentru a-i ajuta pe copii să-și îmbunătățească abilitățile cognitive și emoționale, iar studiile au arătat că practicarea lor timpurie este utilă pentru ca aceștia să învețe mai rapid și mai eficient. Poți achiziționa un set complet de acuarele lavabile, pe care să le folosiți, la început, împreună.

Un set de creație cu bijuterii

Pentru o fetiță cochetă, un set cu mărgeluțe și abțibilduri holografice este o modalitate foarte bună de a-și exersa îndemânarea și imaginația pentru a obține propriile bijuterii moderne!

După cum observi, există multiple modalități prin care poți să-l ajuți și să îl stimulezi pe copilul tău, acasă, să-și dezvolte imaginația și creativitatea. Alege unul sau mai multe dintre aceste jocuri distractive, pentru a petrece împreună timp de calitate, în mod plăcut și amuzant!