13 sfaturi pentru o sarcină și o naștere ușoară

Autor: Oana Picerea

Sarcina este o etapă deosebită în viața unei femei. Însă schimbările care au loc în organism în această perioadă pot fi dificil de acceptat de către o viitoare mămică. Creșterea rapidă în greutate, dezechilibrele hormonale, posibilele tulburări de sănătate și simptomatologia asociată, stresul sunt factori care pot îngreuna sarcina.

Pe de altă parte, travaliul și momentul nașterii sunt motive de îngrijorare pentru orice femeie însărcinată. Toate aceste lucruri pot face sarcina și nașterea să pară un povară, chiar dacă în realitate sunt motive de bucurie. Prin urmare, ce trebuie să faci ca să te poți bucura de această perioadă unică din viața ta? Iată cele mai utile sfaturi pentru a-ți face sarcina și nașterea ușoară.

1.Mănâncă sănătos și hidratează-te

O nutriție sănătoasă poate preveni multe probleme de sănătate în cazul mamei (cum ar fi răceala în sarcină), dar și în cazul copilului (malformații, naștere prematură). Organismul tău trebuie să funcționeze optim și să rămână sănătos, iar fătul trebuie să primească nutrienții necesari pentru o dezvoltare corespunzătoare. 

În sarcină nu trebuie să mănânci „cât pentru doi”, însă trebuie să te hrănești puțin mai mult decât în mod normal. Mănâncă diversificat și sănătos, incluzând alimente din toate grupele alimentare. Evită carnea insuficient preparată termic sau crudă – sushi, pește afumat, ouă crude și maioneză, lapte nepasteurizat. Un plan nutrițional personalizat elaborat de un nutriționist licențiat te poate scăpa de grija meselor. 

Bea destule lichide, deoarece deshidratarea poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi dureri de cap și oboseală. Nu uita de suplimentele prenatale!

2.Fă mișcare

Sportul ajută la producția de serotonină și endorfine – hormonii fericirii. De asemenea, mișcarea crește nivelul de energie și îți tonifică musculatura, pregătindu-te pentru creșterea în greutate și naștere. Fă mișcare ușoară, cum ar fi mers pe jos și exerciții de gimnastică, așa cum ți-a recomandat medicul.

3.Odihnește-te

Odihna insuficientă favorizează stresul și depresia în sarcină și postpartum. Dormi suficient și nu te suprasolicita la serviciu sau cu treburile casnice. 

4. Participă la cursuri prenatale

Cursurile prenatale sunt special concepute pentru a le ajuta pe femeile însărcinate să facă față cu succes sarcinii. De asemenea, aceste cursuri le pregătesc pe gravide pentru momentul nașterii. 

5. Intră în contact cu alte femei însărcinate

Comunicarea cu alte femei însărcinate îți poate face sarcina mai ușoară. Vei putea împărtăși sentimente, experiențe și temeri împreună cu alte femei care se află în aceeași situație. Astfel, nu te vei simți singură și îngrijorată.

6. Ține stresul sub control

Nu lăsa stresul să te controleze, mai ales pe durata sarcinii. Fă activități care te fac fericită și apelează la tehnici de relaxare dacă este nevoie. Practica mindfulness, tehnicile de respirație și meditația te pot ajuta să te bucuri cu adevărat de sarcină. Adoptarea unei atitudini pozitive este secretul pentru o sarcină ușoară.

7. Bucură-te de un masaj prenatal

Tensiunea musculară poate fi răspunzătoare de durerile care apar în timpul sarcinii. Un masaj prenatal te poate ajuta să te relaxezi fizic. Pe de altă parte, și starea psihică poate fi îmbunătățită cu ajutorul unui masaj prenatal, deoarece ameliorează anxietatea.  

8. Petrece timp cu cei dragi

Vorbește cu cei dragi despre fricile și stările tale interioare. Suportul oferit de cei din jur te ajută să faci față oricărei situații. În timpul sarcinii, susținerea celor dragi este esențială pentru o sarcină ușoară, mai ales în apropierea nașterii. 

9. Alege medicul potrivit și mergi la consultații

Modul în care relaționezi cu medicul tău îți poate influența starea psihică. Alege un medic cu care te simți în largul tău, cu care poți comunica orice și nu neglija consultațiile din timpul sarcinii. 

10. Masează-ți perineul

Masarea regulată a perineului (zona dintre anus și vagin) te poate scăpa de rupturile de perineu din timpul nașterii naturale. De la 34 de săptămâni, începe să-ți masezi perineul folosind ulei de migdale sau de germeni de grâu. 

11. Apelează la metode de relaxare după declanșarea travaliului

Contracțiile din timpul travaliul îți pot induce o stare de panică, ceea ce agravează simptomele. Travaliul poate dura 12-14 ore, așadar trebuie să îl gestionezi cu tact. Ce poți face:

  • Rămâi calmă pe durata travaliului!
  • Nu sta întinsă în pat! Statul în picioare, în ghemuit sau în genunchi poate diminua disconfortul.
  • Respiră profund și imaginează-ți locul preferat!
  • Cere-i partenerului să-ți facă un masaj. 
  • Un duș sau o baie caldă poate diminua durerile.
  • O gustare ușoară și sănătoasă poate reface nivelul de energie. 

12. Cere-i unei persoane dragi să asiste la naștere

Dacă spitalul permite, roagă o persoană apropiată să te susțină în sala de nașteri. Să strângi pe cineva de mână, atunci când naști natural, te poate ajuta să scapi de teamă și de tensiune.

13. Optează pentru o anestezie epidurală

Anestezia epidurală nu afectează fătul și te ajută să naști natural fără durere. Dacă naști natural, solicită o epidurală și totul va fi mult mai simplu.

Așadar, urmează cu încredere aceste sfaturi simple pentru a avea o sarcină și o naștere ușoară.