Pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Este o sărbătoare importantă pentru credincioși, iar în acest an, mai mulți români vor avea parte de o zi liberă pe 14 octombrie. Iată ce au decis autoritățile.
Românii care vor beneficia de o zi liberă pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva
În fiecare an, cu ocazia praznicului închinat Cuvioasei Parascheva, la Iași se organizează unul dintre cele mai mari pelerinaje din România.
Având în vedere că în preajma sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva municipiul Iași este vizitat de un număr foarte mare de persoane, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Iași a luat decizia ca 14 octombrie să fie zi liberă pentru elevii și profesorii din județul Iași.
„Da, Sfânta Parascheva, ziua specifică pe 14 octombrie este pentru întreg județul Iași, prin contractul colectiv de muncă, zi liberă pentru profesori, așadar vor fi liberi și elevii cu acest prilej. Cu siguranță va fi o formulă de recuperare pentru ceea ce nu se învață vineri.”, a precizat Luciana Antoci, potrivit g4media.ro.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cu toate că ziua de 14 octombrie va fi zi liberă pentru elevii și profesorii din Iași, autoritățile au precizat că orele care se vor pierde vor fi recuperate ulterior, însă nu a fost precizată modalitatea prin care se va face acest lucru.
Pelerinaj Sfânta Cuvioasă Parascheva 2022. Mii de oameni merg să se roage la moaștele Sfintei Parascheva
Pelerinajul de la Sfânta Parascheva reunește în fiecare an o mulțime de credincioși, majoritatea venind din cele mai îndepărtate colțuri ale țării pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva. În 2022, Pelerinajul de la Sfânta Parascheva este organizat în perioada 8-16 octombrie 2022, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Pe data de 14 octombrie este sărbătorit hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Dacă în anii trecuți pelerinajul de la Sfânta Parascheva s-a desfășurat după reguli mult mai stricte din cauza pandemiei de coronavirus, acum, după ce restricțiile au fost ridicate, un număr mare de credincioși au trecut deja pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Pe 11 octombrie, aproximativ 80.000 de pelerini trecuseră deja pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva.
Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce trebuie să porți la gât ca să fii ferit de boală