15 ianuarie 2021! Când s-a născut, de fapt, Mihai Eminescu! Românii celebrează 171 de ani de la naşterea poetului

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 20 iul 2022, 09:25
Cand s-a nascut Mihai Eminescu

Există mai multe speculaţii cu privire la data exactă de naştere a celui mai mare poet român. Iată când s-ar fi născut, de fapt, Eminescu

Ziua de 15 ianuarie 1850 marchează nașterea lui Mihai Eminescu. Această dată a devenit şi Ziua Culturii Române. Însă, de fapt, nu se ştie sigur dacă poetul s-a născut în 15 ianuarie. Multe din datele lui biografice sunt înşelătoare, cum ar fi faptul că numele său adevărat era Eminovici şi nu Eminescu.

Ziua lui Mihai Eminescu

Mihai Eminescu a fost declarat poet național,  iar ziua sa de naștere a fost declarată Ziua Culturii Române.

Poetul s-a născut cu un alt nume de familie, Eminovici. Fondatorul revistei Familia, Iosif Vulcan, i-a schimbat numele în Eminescu. El considera că Eminovici nu era suficient de românesc. 

Nu se ştie cu exactitate când s-a născut Mihai Eminovici. Se ştie doar că el provenea dintr-o familie de bănățeni și de transilvăneni, stabilită în Bucovina. Părinții lui proveneau din mica boierime. Tatăl lui, Gheorghe Eminovici, deţinea titlul de căminar, iar mama sa, Raluca, era fiica stolnicului Vasile Iurașcu.

Când s-a născut, de fapt, poetul

La arhivele şcolii gimnaaziale din Cernăuți, data nașterii lui Mihai Eminovici a fost trecută ziua de 14 decembrie 1849. Registrele Junimii din Iași, îl notează pe Eminecu ca fiind născut pe 20 decembrie 1849. Aceeaşi dată a fost menționată şi de fratele său, ofițerul Matei Eminovici. El  menţiona că ar fi văzut o însemnare de-a tatălui său, Gheorghe Eminovici, care arăta că data nașterii poetului ar fi fost 20 decembrie 1849.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În urma unei cercetări de arhive, Nicolae Giurescu susţinea ca Eminescu s-ar fi născut în 15 ianuarie 1850.

Această ipoteză a fost susținută și de sora poetului, Aglae. Aceeaşi dată a fost preluată și de criticul literar Titu Maiorescu, în lucrarea sa, ”Eminescu și poeziile lui”.

Citeste si: 15 ianuarie. Mihai Eminescu, 170 de ani de la nasterea "Luceafarului poeziei romanesti"

O dată sigură este, însă cea din certificatul de botez al poetului, care datează din 21 ianuarie 1850.

Certificatul este semnat de preotul Ioan Stamate din Botoșani. Stolnicul Vasile Iurașcu care a semnat certificatul îi era și bunic matern. 

Citeste si: Mihai Eminescu, Rugaciune. Papa Ioan Paul al II-lea a rostit rugaciunea catre Maica Domnului

 


Episodul 11 al serialului turcesc „Tablou de familie” este difuzat la Kanal D joi, 11 iulie 2024. Serialul mai poate fi urmări și online, live pe kanald.ro.