15 superstitii de botez pe care viitorii parinti trebuie sa le afle!

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 09 nov 2018, 10:58

Botezul este un eveniment cu o puternica semnificatie religioasa.

Ceremonia de botez se desfasoara dupa anumite cutume laice, randuiala bisericeasca fiind bine pusa la punct. Cu toate acestea, chiar si acest eveniment se loveste de ”regulile nescrise” ale superstitiosilor. Noi am adunat cele mai bizare 15 superstitii de botez pe care trebuie sa le afle toti viitorii parinti! 

1. Botezul copilului se face in primele 40 de zile de la nastere, pentru ca, spun superstitiosii, dupa acest termen micutul va deveni nelinistit, tocmai din cauza faptului ca nu a fost crestinat la timp. 

2. Pana la botez nou-nascutul nu va fi strigat pe nume, caci, conform superstitiilor, acest lucru ar atrage ghinionul.

3. Este de evitat ca micutul sa fie botezat cu numele unei rude care a decedat, deoarece se zice ca nici el nu va avea viata lunga. 

4. Pentru ca norocul sa il insoteasca pe copilas, apa in care acesta a fost botezat trebuie sa fie aruncata la radacina unui copac.

Altfel, destinul sau va fi sortit ghinionului. 

5. Tot pentru a atrage norocul, de data aceasta din punct de vedere financiar, in apa de botez se pun cateva monede sau bancnote. 

6. Fasa de botez nu ar trebui sa fie nici prea lunga, dar nici prea scurta. Daca este prea lunga, cel botezat se va casatori prea tarziu, iar daca este prea scurta, nunta sa va avea loc prea devreme. 

7. Nasul sau nasa de botez trebuie sa il sarute pe obraji pe cel mic inainte de a fi crestinat, pentru ca micutul sa aiba gropite. 

8. Superstitiosii cred ca trebuie sa alegi aranjamente florale deosebite pentru botez. De exemplu, lumanarile vor fi accesorizate cu crini (pentru spor in viata), crengute de brad(pentru sanatate) si floarea miresei(pentru dezlegarea cununiilor).

9. Conform traditiei, nasii vor oferi copilului un obiect din aur, care sa il fereasca pe micut de orice rele, de-a lungul vietii sale. 

10. Sub cadita in care copilul este spalat a doua zi dupa botez se aseaza cateva carti, pentru ca cel mic sa devina un adult inteligent atunci cand va creste.

11. Pentru a prelungi viata copilului care tocmai ce a fost botezat, parintii au datoria, cred superstitiosii, de a achizitiona o galeata din banii primiti la botez. 

12. In apa in care copilul este spalat in ziua in care ii este luat mirul, se pun o bucata de paine si una de slanina. Potrivit celor care cred in superstitii, doar asa copilul va creste mare, voinic si sanatos. 

13. Dupa ceremonia de botez, copilul nu trebuie sarutat pana a doua zi. 

14. In cadita in care copilul este scaldat dupa botez se pun obiecte aducatoare de noroc si de soarta buna, cum ar fi: petale de trandafiri si uleiuri parfumate, miere, orez, aghiazma, lapte dulce si o verigheta sfintita. 

15. Parintii superstitiosi folosesc apa in care bebelusul a fost spalat a doua zi dupa botez. Se crede ca acest obicei ii vor tine in putere pentru a se bucura de pruncul lor. 

 

Taguri: