150 000 de persoane protestează împotriva reformei judiciare in Israel

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 09 oct 2023, 10:33

Protestele nu se opresc: Potrivit presei, peste 150.000 de persoane au ieșit în stradă în Israel împotriva reformei judiciare!

Sursa: Captură YouTube

Protestele nu se opresc: Potrivit presei, peste 150.000 de persoane au ieșit în stradă în Israel împotriva reformei judiciare!

Protestele nu se opresc: Potrivit presei, peste 150.000 de persoane au ieșit în stradă în Israel împotriva reformei judiciare. O "Zi a rezistenței" a fost anunțată pentru săptămâna viitoare. zeci de mii de oameni au ieșit din nou în stradă în Israel împotriva controversatelor planuri de reformă judiciară. În cursul serii, potrivit presei, peste 150.000 de persoane au manifestat, numai la Tel Aviv, împotriva planurilor guvernului religios de dreapta al lui Benjamin Netanyahu.

Mii de oameni au protestat și în alte orașe. guvernul israelian vrea să accelereze o parte din reforma judiciară: În aproximativ o săptămână, urmează să fie adoptat un proiect de lege care ar urma să elimine puterea Curții Supreme de a judeca deciziile guvernului sau ale miniștrilor individuali ca fiind "nerezonabile". Proiectul de lege este pregătit în aceste zile în comisia de justiție pentru votul final în parlament.

Protestele se accelerează din nou

Criticii se tem că legea ar putea încuraja corupția și numirile arbitrare în posturi de rang înalt. Guvernul îi acuză pe judecători că se amestecă prea mult în deciziile politice. Sute de rezerviști au anunțat că nu vor mai servi dacă legea va fi adoptată. Alte sute de persoane ar putea să le urmeze exemplul. Peste 1000 de medici au amenințat, de asemenea, că vor pleca.

Aceștia se tem că reforma judiciară va avea un impact negativ asupra economiei, democrației și securității țării- și, prin urmare, și asupra sistemului de sănătate.
Premierul Netanyahu a fost dus sâmbătă la camera de urgență a unui spital din apropierea orașului Tel Aviv. Seara, s-a raportat că va trebui să rămână în spital peste noapte. Presa israeliană a relatat că acesta nu se simțea bine. Potrivit unui purtător de cuvânt, el era deshidratat.
Într-un mesaj video transmis de la spital, Netanyahu a spus că a stat la soare cu o zi înainte, fără apă și fără cască de protecție. De asemenea, Israelul se confruntă în prezent cu un val de căldură. "Mulțumesc lui Dumnezeu că mă simt foarte bine". Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, a fost spitalizat de mai multe ori în trecut pentru probleme de sănătate.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Planurile divizează societatea

La începutul acestui an, Curtea Supremă hotărâse că numirea liderului partidului Shas, Arie Deri, în funcția de ministru de interne a fost "nepotrivită" din cauza trecutului penal al lui Deri. Drept urmare, Netanyahu a fost nevoit să îl demită pe confidentul său. Observatorii se așteaptă ca, prin noua lege, coaliția să revină asupra acestei situații. guvernul intenționează să divizeze societatea. Potrivit ultimelor sondaje realizate de canalul israelian "Channel 12", 67% din populație se teme în prezent că în țară ar putea izbucni un război civil.

Următoarele mitinguri sunt deja planificate pentru marți. În cadrul unei "Zile a rezistenței", demonstranții vor, printre altele, să blocheze din nou drumurile din întreaga țară. Ramane de vazut care va fi concluzia acestor proteste.

Citește și: Actorii intră în grevă după ce discuțiile cu marile studiouri!

Citește și: Explozii masive in centrul Parisului cu zeci de raniti!

Citește și: Președintele Frantei, Macron, sub presiune! Cum adreseaza revoltele?