164 de ani de la Mica Unire: Slujbă de „Te Deum” în toate bisericile din România. Clopotele vor fi trase timp de un minut de Mica Unire 2023

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 23 ian 2023, 16:41

Slujba Te Deum la împlinirea a 164 de ani de la Mica Unire

Sursa: Basilica.ro

Mica Unire 2023, împlinirea a 164 de ani de la unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Mica Unirea 2023. România sărbătorește marți împlinirea a 164 de ani de la unirirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române vor fi oficiate slujbe „Te Deum” în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut. 

Citește și: Calendar Ortodox 24 ianuarie 2023: Ce sărbătoare este marți? Rugăciune pentru sănătate și fericire în familie

Mica Unire 2023. 164 de ani de la Unirea Principatelor Române 

În fiecare an, la data de 24 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române, dată care marchează unirirea Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).

Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. 

La 164 de ani de la Mica Unire, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujbă de „Te Deum” în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut, a anunțat Biroul de Presă al Patriarhiei Române, într-un comunicat

„În ziua de 24 ianuarie 2023, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de TE DEUM în toate bisericile din Patriarhia Română. La

sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut.

Aniversarea Unirii Principatelor Române şi comemorarea celor care au contribuit la realizarea acesteia constituie un act solemn care menţine aprinsă candela unităţii şi demnităţii noastre naţionale”,  se arată în comunicatul transmis de Patriarhia Română. 

Sluja „Te Deum” este o slujbă de mulţumire şi de laudă adusă lui Dumnezeu în anumite ocazii importante. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: 24 ianuarie 2023- Mica Unire: Ce trebuie să știi despre această zi. Cele mai importante fapte istorice

24 ianuarie 2023. Zi liberă Mica Unire 

24 ianuarie a devenit zi de sărbătoare naţională în anul 2014, atunci când Camera Deputaţilor a adoptat Legea nr.

171/2014 pentru  declararea zilei de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române. Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de promulgare la 16 decembrie 2014. 

Doi ani mai târziu, la 6 septembrie 2016, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, care completează Codul muncii, prin care  ziua de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată sărbătoare legală nelucrătoare. 

Mesaje și urări pe 24 ianuarie, de Mica Unire 2023 

Urări, felicitări și mesaje de La mulți ani de Mica Unire 2023. Cele mai frumoase gânduri pe care le poți transmite în mesaje și SMS-uri pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. 

„Doar în limba ta durerea poţi s-o mângâi, iar bucuria s-o preschimbi în cânt! Un vers și un gând bun pentru tine de Mica Unire 2023!” 

„De 24 ianuarie vreau să-ți urez tot binele din lume și să fii mândru mereu că ești român. La mulți ani!” 

„Să fii mandru de a ta țară azi și în fiecare zi! La mulți ani, române!” 

„  România este patria noastră și a tuturor românilor. E România celor de demult și a celor de mai apoi. La mulți de Mica Unire!” 

„La mulți ani, români! O zi cu soare și bucurie în suflet de Mica Unire!” 

„Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim. Altă limbă armonioasă ca ea nu găsim. La multi ani, România! 164 de ani de la Mica Unire!”

 

 

Taguri: