18 ani de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004. Ce pagube a creat seismul submarin cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 sep 2023, 05:35

18 ani de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004

Sursa: Pexels.com

Astăzi, 26 decembrie 2022, se împlinesc 18 ani de la cutremurul din Oceanul Indian, incident ce a avut loc în anul 2004.

În urmă cu 18 de ani, un cutremur submarin a distrus 14 țări ce aveau ieșire la Oceanul Indian.

Citește și: Cutremur devastator în Bali! Sute de oameni și-au pierdut viața și peste 700 au fost răniți în urma unui seism de 5,6 grade pe Richter

Pe 26 decembrie 2004, in Oceanul Indian avea loc un cutremur de 9 grade pe scara Richter

Pe 26 decembrie 2004, un cutremur de 9 grade pe scara Richter a lovit 14 țări ce aveau ieșire la Oceanul Indian. Acest seism a avut loc în largul insulei indoneziene Sumatra și a durat 10 minute, însă puterea acestuia a fost suficient de mare încât să miște axa Pământului cu aproximativ un centimetru.

Acest cutremuri a cauzat un tsunami, ce a fost considerat cel mai mare din ultimii 40 de ani.

Populația a fost surprinsă de acest tsunami deoarece în Oceanul Indian nu funcționa sistemul de avertizare, lucru ce a cauzat creșterea numărului de victime.

La aproape 30 de minute după cutremurul de 9 grade Richter, un val masiv, de aproximativ 20 de metri a lovit Sumatra, val ce a distrus vegetația și orașul Banda Aceh, aproape în întregime. Următoarele locuri în care valurile ucigașe au ajuns au fost Thailanda, Sri Lanka și  India, unde puterea acestora a fost la fel de mare.

Insula Phuket, Tailanda, Aceh, coasta de est a Sri Lankăi, zonele costiere din statul Tamil Nadu și chiar Somalia au fost lovite în minutele următoare de valuri masive, ce au distrus complet aceste regiuni.

Statele ce au fost afectate de seismul produs pe data de 26 decembrie 2004 și care au fost nevoite să se lupte cu valuri de până la 30 de metri sunt Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda, Maldive, Malaezia, Myanmar, Somalia, Kenya, Tanzania, Africa de Sud, Seychelles, Bangladesh și Australia.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Cutremur puternic de 7.6 pe Richter în Mexic, în aceeaşi zi în care comemorau victimele altor două seisme, în 1985 și 2017- Peste 10.000 de oameni au murit

Ce pagube a provocat seismul care a cutremurat planeta

Cele 14 state din jurul Oceanului Indian au fost grav afectate, numărul victimelor ucise de valurile nemiloase ale tsunami-urilor ajungând la aproximativ 227.898. Un număr mare de victime este format din băștinași, dar și din străini ce erau în vacanță în respectivele state. În acel moment s-a anunțat că o tremie din victime sunt copii din cauza natalității crescute din aceste părți ale lumii.

În cadrul acestei catastrofe naturale, peste un milion de gospodării au dispărut, fiind distruse de oribilele valuri.

Cifra victimelor a fost atât de mare deoarece trecuseră peste 100 de ani de când un tsunami nu a mai afectat țările din jurul Oceanului Indian, iar acestea nu au fost pregătite pentru ce avea să urmeze.

O altă problem de care guvernele și organizațiile guvernamentale se temeau la vremea respective era apariția unei posibile epidemii. Acestea ar fi putut să existe din cauza contaminării apei cu holera, dizenteria și malaria, ceea ce ar fi putut să dubleze numărul victimelor.

Citește și: La ce perioadă apar cutremurele în România. Semne care pot anunța un seism cu intensitate mare

Sursa: unitischimbam.ro  

 

Taguri: