18 dintre tinerii care au pierit in tragedia de la clubul Colectiv aveau concentratia de substante toxice peste limita letala

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 24 sep 2020, 01:50

Este concluzia la care au ajuns medicii legisti. Pe multi, monoxidul de carbon si, atentie, cianurile inhalate i-au ucis dupa o saptamana de la internare.

De ce medicamentul care i-ar fi putut salva abia acum a ajuns in Romania, aflam imediat!

Pe langa arsurile cumplite suferite in iadul „Colectiv”, cei care si-au pierdut viata in seara de 30 octombrie au suferit si intoxicatii cu substante extrem de toxice. Asta sustin medicii legisti in raportul lor: „Toate victimele prezinta concentratii in sange de monoxid de carbon si acid cianhidric in doza toxica, 18 dintre victime prezentand concentratii peste valorile letale.

Toate victimele au fost expuse in grad diferit la concentratii ridicate de funingine, aerosoli si gaze toxice generate in incendiu, intre care monoxidul de carbon si acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente.”

Legistii continua examinarile. Pana acum au descoperit nu mai putin de 17 substante toxice in sangele victimelor.

Din pacate, efectele acestor substante letale pot sa apara si la cateva zile dupa ce sunt inhalate, spun doctorii.
Poate de aceea, dupa aproape o saptamana de la cumplitul incendiu numarul deceselor a crescut ingrozitor. Medicii legisti spun ca toti cei care s-au prapadit in spitale aveau insuficienta organo-sistemica. Le-au fost afectate organele, sistemul respirator, cardiac si renal.


In urma tragediei din clubul Colectiv, autoritatile din Romania si-au dat seama ca in spitale romanesti si nici in ambulante nu exista un antidot impotriva intoxicatiilor cu fum.
Medicamentul care le-ar fi fost de mare ajutor victimelor de la Colectiv, a ajuns la noi abia dupa 9 zile, printr-o donatie. O singura cutie costa nu mai putin de 700 de euro.
Poate ca medicamentul ar fi facut diferenta dintre viata si moarte, mai ales ca, spun medicii, multe victime ale incendiului, care initial pareau a fi bine, s-au prezentat la spital cateva zile mai tarziu cu complicatii pulmonare severe.

Si totusi, unii medici de la spitalele din capitala sustin ca n-ar fi fost vorba de intoxicatii cu cianuri si ca antidotul n-ar fi schimbat soarta bietilor tineri!

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”