2.000 de lei de la stat pentru femeile care devin mame în 2023. Cine poate beneficia de această sumă și cum pot fi cheltuiți banii

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 13 oct 2023, 00:30

Trusoul pentru nou-născut 2023, program de sprijin pentru mame 

Sursa: Unsplash

Mamele vor primi și în anul 2023 bani prin programul de sprijin material pentru nou-născuți. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească mamele pentru a primi 2,000 de lei de la stat.

Femeile care devin mame în 2023 și care fac parte din medii defavorizate sau care au venituri mici pot primi un ajutor din partea statului în valoare de 2,000 de lei. Programul este cunoscut sub denumirea de „trusoul pentru nou-născuți” și pentru a intra în posesia banilor, proaspetele mămici trebuie să îndeplinească mai multe condiții. 

Trusoul pentru nou-născut 2023. Cine poate primi 2,000 de lei din partea statului? 

Programul de sprijin „trusoul pentru nou-născut 2023” se adresează tuturor femeilor care devin mame în anul 2023 și care fac parte din medii defavorizate, care nu au niciun venit sau au venituri mici, care sunt victime ale violenței domestice sau mamele care nu au împlinit încă 18 ani. 

Trusoul pentru nou-născut 2023 este, după cum îi spune și numele, un program prin care mămicile sunt ajutate să cumpere cele necesare pentru îngrijirea nou-născutului.

Statul oferă un buget de 2,000 de lei pentru fiecare femeie aflată într-o situație de risc și care devine mamă în 2023. Ajutorul de la stat poate fi solicitat în cel mult trei luni de la nașterea copilului. 

Legea prevede ca doar anumite femei să primească cei 2,000 de lei din partea statului, potrivit avocatnet.ro. Astfel, doar mamele care îndeplinesc următoarele condiții pot beneficia de trusoul pentru nou-născut 2023: 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • mamele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;
  • mamele cu dizabilități;
  • mamele care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință etc.);
  • mamele care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
  • mamele minore;
  • mamele provenite din zona conflictului armat din Ucraina.

Citește și: Este oficial: Indemnizația de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți crește cu 50%

Ce presupune trusoul pentru nou-născut 2023 și cum vor intra mamele în posesia banilor? 

Mamele care îndeplinesc toate condițiile impuse de lege pot beneficia de cei 2,000 de lei prin programul „trusoul pentru nou-născut 2023”. Suma se acordă sub forma unui tichet social electronic.

Banii primiți de la stat pe card nu pot fi folosiți în alte scopuri, ci doar pentru cumpărarea articolelor necesare bebelușului. Banii nu se pot retrage în numerar de la bancomat și mamele nu pot cere preschimbarea în numerar, aceste lucruri fiind interzise prin lege.

Acest lucru înseamnă că mamele pot cumpăra doar produse de îngrijire pentru nou-născuți. Este vorba despre scutece, șervețele umede, articole vestimentare, articole sanitare, creme sau diferite produse medicale care sunt necesare mamei și bebelușului. 

Ajutorul oferit de stat poate fi folosit doar pe teritoriul României.

Citește și: Mai mulți bani pentru persoanele aflate în concediu de creștere a copilului! Veniturile pot depăși 10.000 de lei