Întâmpinarea Domnului 2023 este sărbătorită joi de Biserica Ortodoxă. Una dintre cele mai importante sărbători închinate Mântuitorului Iisus Hristos, Întâmpinarea Domnului este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Pe lângă semnificația religioasă, data de 2 februarie 2023 mai poartă denumirea de Stretenia sau Ziua Ursului, o zi cu multe ceasuri rele, dar și cu datini și obiceiuri de alungare a răului și ritualuri de sănătate și protecție a casei și a familiei.
Întâmpinarea Domnului 2023, sărbătoare mare în calendarul ortodox
Întâmpinarea Domnului 2023, sărbătoare mare cu cruce roșie în calendar ortodox 2 februarie 2023. Ziua de Întâmpinarea Domnului are o dublă semnificație pentru români, una religioasă și una populară, cu tradiții, ritualuri și obiceiuri de alungare a răului și de protecție a casei și a familiei în fața bolilor.
În ceea ce privește semnificația religioasă a zilei de 2 februarie, Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare care cinstește momentul în care Hristos este adus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii. După legea iudaică, la 40 de zile de la nașterea pruncului de parte bărbătească, mama acestuia trebuia să meargă la Templu că să-l închine lui Dumnezeu, cu gândul că din acesta se poate ridica Mesia.
În această zi bătrânul Simeon, mişcat de Duhul Sfânt, a venit şi el la templu, unde i s-a împlinit, înainte de moarte, aşteptarea de a-L vedea pe Mesia, precum i se făgăduise. El a văzut, în Pruncul adus la templu, mântuirea pe care Dumnezeu a dăruit-o lumii, mai presus decât toată puterea Legii vechi. Bucuros de această descoperire, bătrânul Simeon a venit în întâmpinarea Pruncului Iisus şi, luându-L în braţe, plin de recunoştinţă, a înălțat minunata lui cântare: „ Acum liberează pe robul Tău, Stăpâne…” Dar ziua de Întâmpinare a Domnului are și o semnificație populară
pentru români. În popor, ziua de 2 februarie mai este cunoscută ca Stretenia sau Ziua Ursului, o zi a tradițiilor și a obiceiurilor, dar și ziua care prevestește cum va fi anul.Citește și: Întâmpinarea Domnului, 2 februarie 2023: Ce nu ai voie să faci în această zi de mare sărbătoare?
Întâmpinarea Domnului. Tradiții și obiceiuri în ziua de Stretenie
Dincolo de semnificația religioasă și de rugăciunile închinate lui Iisus Hristos și Fecioarei Maria la Întâmpinarea Domnului, la 40 de zile de nașterea Mântuitorului românii sărbătoresc și Stretenia sau Ziua Ursului, o zi în care oamenii pot căpăta puterea acestui animal sălbatic.
Se considera că puterea acestui animal era transferată asupra oamenilor, în special asupra copiilor, dacă aceștia se ungeau, în ziua de Întâmpinarea Domnului, cu grasime de urs.
De asemenea, pentru a fi puternici și căliți în viață, copiii firavi erau botezați cu numele de Ursu.De Întâmpinarea Domnului sau Stretenia, bolnavii de "sperietoare" erau tratați în această zi prin afumare cu păr smuls dintr-o blană de urs iar, în satele pe unde se întampla să treacă țiganii ursari, se obișnuia ca bărbații să fie "călcați terapeutic" de către urșii dresați, scrie crestinortodox.ro.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În tradiția populară, Întâmpinarea Domnului reprezintă și un reper pentru prevederea timpului calendaristic. Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afară, prevestind slăbirea frigului şi apropierea primăverii.
Citește și: Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu e bine să mănânci pe 2 februarie. Alimentul care este complet interzis
Ce nu e bine să faci de sărbătoarea Întâmpinării Domnului
În tradiția populară, de Întâmpinarea Domnului anumite activități trebuie evitate pentru a nu atrage ghinion și probleme asupra casei și familiei.
De Întâmpinarea Domnului, nu ai voie să mănânci nimic până la terminarea Sfintei Liturghii. În caz contrar vei avea probleme cu stomacul.
În ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi cu cei apropiați.
Potrivit tradiției populare, de Stretenie nu ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții.
În această zi nu ai voie să tai cu foarfeca pentru a nu fi invadat de gândacii forfecari.
În ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului nu cere bani sau nu pretinde alte lucruri dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
De Stretenie zi nu se coase, nu se tricotează, nu se spală, nu se croșetează, și nu se mătură gospodăria. De asemenea, nu ai voie să calci rufe, scrie ego.ro.