2 iunie 2023, zi liberă pentru bugetari: Angajații de la stat vor avea o minivacanță de 5 zile

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 ian 2024, 04:50

2 iunie 2023, zi liberă pentru bugetari

Sursa: PixaBay

2 iunie 2023, zi liberă pentru bugetari. Angajații de la stat vor avea parte de mai multe zile libere legale, iar în luna iunie îi așteaptă o minivacanță de 5 zile.

2 iunie 2023, zi liberă pentru bugetari. O minivacanță de 5 zile îi așteaptă pe angajații de la stat. Guvernul a decis ca ziua de 2 iunie 2023 să fie liberă, aceasta fiind urmată de Ziua Copilului, ce se celebrează la data de 1 iunie. 

Citește și: 1 iunie 2023, zi liberă legală pentru toți angajații! Vești bune pentru salariații din România!

2 iunie 2023, zi liberă pentru bugetari

În țara noastră, românii au 15 zile libere legale, potrivit legislației în vigoare, însă unele din aceste zile de sărbătoare vor fi urmate de o punte pentru ca oamenii să se bucure de mai multe zile de vacanță. O nouă zi liberă ce a apărut în anul 2023 este ziua de 2 iunie 2023, dorindu-se astfel crearea unei punți între ziua deja liberă, mai exact ziua de 1 iunie 2023 și weekend. 

Această măsură a fost luată deoarece zilele libere legale sunt apropiate de perioadele de repaus săptămânal. În acest an, 1 iunie, Ziua Copilului, este sărbătorită într-o zi de joi, iar Guvernul a decis ca în ziua de vineri, 2 iunie, să fie liberă, astfel bugetarii se vor bucura de o minivacanță de 5 zile.

Iată care sunt zilele libere din anul 2023:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

  • 1 – 2 ianuarie — Anul Nou;
  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române;
  • 14 aprilie — Vinerea Mare;
  • 16 – 17 aprilie — Paște ortodox 2023;
  • 1 mai — Ziua Muncii;
  • 1 iunie — Ziua Copilului;
  • 4 iunie (duminică) – Rusalii, 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii;
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României;
  • 25 – 26 decembrie — Crăciunul.

Citește și: 6 minivacanțe în anul 2023. Ce români vor beneficia de mai multe zile libere și când este prima minivacanță din 2023

Cum a apărut Ziua Copilului?

 

Ziua Copilului se sărbătorește în fiecare an, la data de 1 iunie, iar așa cum îi spune și numele, este o zi dedicată celor mici, iar prima ocazie în care aceasta a fost celebrată a fost în anul 1857.

Cel ce a propus ca Ziua Copilului să sărbătorească a fost reverendul Dr. Charles Leonard, pastor al Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelsea, Massachusetts.

Această zi s-a numit inițial Ziua trandafirului, după care a urmat denumirea Duminica de flori, a treia variantă fiind cea cunoscută și în zilele noastre, mai exact Ziua Copilului. România sărbătorește Ziua Copilului la data de 1 iunie, însă în alte țări această dată diferă, spre exemplu, Austria sărbătorește Ziua Copilului pe 20 septembrie, Elveția, Serbia și Grecia pe 20 noiembrie, Spania în a doua duminică a lunii mai, în timp ce Turcia sărbătorește această zi pe 23

aprilie. 

Există și alte țări din lume ce îi sărbătoresc pe cei mici la data de 1 iunie, precum Republica Moldova, Ucraina, Slovacia, Rusia, Polonia, Albania sau Bulgaria. 

Citește și: Zile libere 2023. Minivacanţă de cinci zile pentru angajaţii români

 

Taguri: