20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Ideea atentatelor comise în data de 11 septembrie 2001 i-a aparținut teroristului Khalid Sheikh Mohammed, ce făcea parte din rețeaua Al-Qaeda, acesta prezentându-i ideea liderului rețelei teroriste, Osama bin Laden, în 1996.
Bin Laden i-a dat la sfârșitul lui 1998 sau la începutul lui 1999 aprobarea lui Khalid Sheikh Mohammed să înceapă pregătirea atentatelor ce aveau să fie comise în 11 septembrie 2001 în SUA și să șocheze și să înspăimânte întreaga lume.
În primăvara lui 1999 au avut loc o serie de întâlniri între Khalid Sheikh Mohammed, Osama bin Laden și secundul său Mohammed Atef. Atentatul a fost comis de către 19 teroriști conduși de către Mohamed Atta. Osama bin Laden, liderul Al-Qaeda, a oferit suport pentru comiterea atacurilor, inclusiv financiar.
Atentatele din 11 septembrie 2001: Cine le-a comis și cum au fost posibile
20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Ziua de 11 septembrie 2001 rămâne în istorie ca cea în care cele mai grave atentate din istorie s-au comis. Bilanțul atentatelor comise în Statele Unite este devastator: 2.993 de morți și 8.900 de răniți.
În dimineața zilei de 11 septembrie 2001 19 teroriști au deturnat patru avioane comerciale cu pasageri.
Teroriștii au ucis mai mulți membri ai echipajelor și au prăbușit două avioane în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Toate persoanele aflate la bordul celor două avioane au murit, inclusiv teroriștii. Totodată, au fost ucise numeroase persoane care se aflau atunci în clădirile respective.Turnurile Gemene World Trade Center s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur.
Al treilea avion deturnat de către teroriști s-a prăbușit în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia, de lângă Washington, D.C, avariind-o parțial. Au murit 125 de persoane aflate în clădire și 59 de persoane aflate în zborul American Airlines 77.Al patrulea avion pe care teroriștii l-au deturnat s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville, în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În afară de cei 19 teroriști sinucigași care și-au pierdut viața, în atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 au murit: 2.604 persoane în atacurile de la World Trade Center, alte 24 de persoane fiind date dispărute, cei 87 de pasageri ai zborului American Airlines 11, 59 ai zborului United Airlines 175, 125 de persoane aflate în clădirea Pentagonului din Arlington atunci când teroriștii au prăbușit clădirea și cei 59 de pasageri aflați în zborul American Airlines 77 și 40 de persoane aflate în zborul United Airlines 93.
Comise de către Al-Qaeda, atentatele au născut numeroase întrebări: cum de serviciile de informații americane nu au avut informații despre atacurile de amploare pe care le pregăteau teroriștii, cum de teroriștii au pătruns înarmați în avioane și multe altele. Atentatele teroriste din SUA, care au omorât aproape 3.000 de oameni, comparativ cu atacul japonezilor de la Pearl Harbour, nasc în continuare multe întrebări.
Atentatele din 11 septembrie 2001: Alte două victime identificate la 20 de ani distanță
20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Alte două victime ucise în atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 au fost identificate oficial zilele trecute de către anchetatorii americani cu ajutorul unei noi tehnologii de secvențiere a ADN-ului, informează Digi 24, citând The Guardian.
Una dintre cele două victime este Dorothy Morgan, din Long Island. Rămășițele trupului neînsuflețit al victimei au fost găsite în 2001, dar ea nu a putut fi identificată decât acum, pe baza noii tehnologii. Cea de-a doua victimă este un bărbat al cărui nume nu a fost oferit publicului, aceasta fiind cererea familiei, a anunțat directorul Institutului Medicol-Legal din New York, Barbara Sampson. Aceasta a precizat că cele două persoane sunt victimele 1.646 şi 1.647 care și-au pierdut viața în atentatele comise la World Trade Center în data de 11 septembrie 2001.
Citeste si: ATENTAT dejucat la New York: Cladirea Rezervei Federale, vizata de o BOMBA de 450 de kilograme
"Acum 20 de ani am promis familiilor victimelor de la World Trade Center că vom face tot ce ne stă în putință, indiferent cât timp ne va lua va, pentru a-i identifica pe cei dragi. Aceste două noi identificări vin să confirme că vom continua să răspundem obligaţiilor imperioase pe care le avem față de acești oameni”, a precizat directorul Institutului Medicol-Legal din New York, Barbara Sampson, prin intermediul unui comunicat transmis presei.
Ancheta întreprinsă în ultimii 20 de ani, procesul și tehnicile implementate pentru identificarea victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 reprezintă "cea mai importantă și mai complexă din istoria Statelor Unite", a declarat Barbara Sampton.
Statele Unite ale Americii comemorează sâmbătă, 11 septembrie 2001 20 de ani de la atentatele teroriste. Preşedintele SUA, Joe Biden, va vizita sâmbătă, 11 septembrie cele trei locuri în care cei 19 teroriști au comis atentatele devastatoare acum 20 de ani: New York, Pennsylvania (est) şi Pentagonul, a anunţat Casa Albă, potrivit AFP.
Preşedintele SUA, Joe Biden şi soţia acestuia, Jill Biden, vor ''aduce un omagiu şi vor comemora vieţile pierdute'' la New York, în locul în care au căzut turnurile gemene World Trade Center, în Shanksville, Pennsylvania, acolo unde s-a prăbuşit avionul deturnat ce ar fi vizat Capitoliul sau Casa Albă şi în Arlington, Virginia, unde a fost prăbușită parțial clădirea Pentagonului.
Citeste si: Atentatele de la 11 septembrie: ce se afla acum in locul “turnurilor gemene”