Iată cauzele accidentelor aviatice în care au fost implicate avioane de vânătoare MiG-21 LanceR din 1994 până acum.
Potrivit unei analize făcute de Hotnews.ro, cauzele accidentelor aviatice în care au fost implicate avioane MiG-21 LanceR au fost, în mare parte, fie erorile de pilotaj, fie defecțiunile tehnice ale avionului.
Mai mulți piloți au reușit să se salveze, catapultându-se, dar, din nefericire, s-au produs și mai multe tragedii, piloții pierzându-și viața în unele cazuri de prăbușire a avionului MiG-21 LanceR.
Înainte de accidentul aviatic de ieri, în care căpitanul Costinel Iosif Niță și-a pierdut viața, cel mai recent accident aviatic în care fusese implicat un MiG-21 LanceR fusese cel 20 aprilie 2021, din județul Mureș. Atunci, în timpul unui zbor de instrucție, un avion MiG-21 LanceR s-a prăbușit, dar, din fericire, pilotul a reușit să se catapulteze și să-și salveze viața.
Anterior, un accident aviatic tragic în care a fost implicat un MiG 21 LanceR s-a produs pe 7 iulie 2018, în apropierea staţiei de taxare de la Feteşti. Avionul participa la un miting organizat cu prilejul Zilei Porţilor deschise la Baza Aeriană Borcea și s-a prăbuşit în timpul demonstraţiei. Pilotul, locotenent-comandorul Florin Rotaru, care avea 36 de ani, a murit ca un erou, el refuzând să se catapulteze și rămânând la manşă pentru a duce avionul cât mai departe de oamenii care participau la eveniment.
"Nu avem alte indicii în afară de vremea proastă şi starea tehnică a MiG-ului. Excludem în acest moment (n.r.: posibilitatea unui atac). Nu avem nicio dovadă pentru asta. Spaţiul aerian este supravegheat şi nu poate să treacă nimic fără a fi observat. Deci, în acest moment, nu avem date despre asta. S-a întâmplat de mai multe ori din cauze tehnice să se prăbuşească MiG-urile", declara ministrul Apărării, Vasile Dîncu, despre accidentul aerian de ieri din România, în care pilotul Costinel Iosif Niță și-a pierdut viața.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: De câte avioane de vânătoare MiG-21 LanceR mai dispune România. Câte s-au prăbușit până acum
Două tragedii aeriene în România ieri
Un avion MiG-21 al aviaţiei române s-a prăbușit, miercuri seara, după ce a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu pentru o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Un elicopter IAR 330-Puma trimis într-o misiune de salvare-căutare s-a prăbuşit și el în timpul acestei misiuni.
Anterior fuseseră transmise informații că avionul MiG-21 LanceR a dispărut de pe radar.
Elicopterul militar a fost trimis să îl caute pe pilot.Bilanțul catastrofei aeriene produse în România miercuri, 2 februarie 2022 este de 8 morți: pilotul avionului de vânătoare și cei 7 militari trimiși cu elicopterul IAR 330-Puma în misiunea de salvare-căutare.
„În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate și greu încercate de această pierdere dramatică. Le transmit condoleanțe și multă putere în aceste clipe dureroase!”, a transmis președintele României, Klaus Iohannis, după tragediile produse ieri în spațiul aerian român.
"Sunt profund îndurerat de tragicul sfârșit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea. Sunt alături de familiile îndoliate, cărora le transmit întreaga mea compasiune și condoleanțe pentru pierderea suferită. Vom păstra vie memoria celor căzuți în misiunile de apărare a României, care și-au pus datoria față de țară înaintea propriei vieți. Dumnezeu să îi aibă în paza Sa!", a scris și premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.