20 martie 2024, echinocțiul de primăvară. Ce este primăvara astronomică

Autor: Bianca Vidoi

Când începe primăvara astronomică?

Sursa: freepik

Primăvara a început calendaristic de la data de 1 martie, însă astronomic, acest anotimp începe la data de 20 martie, când are loc echinocțiul de primăvară.

Începutul primăverii astronomice se apropie rapid și are loc la data de 20 martie 2024, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera sudică a sferei cerești în cea nordică. Această dată marchează începutul zilelor mai lungi, în care oamenii se pot bucura mai mult de lumina naturală.

Echinocțiul de primăvară pică pe 20 martie 2024

Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul astral în care începe primăvara, iar acest eveniment are loc la data de 20 martie, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc spre nord.

Momentul exact în care va avea loc echinocțiul de primăvară va fi la ora 05:06, atunci când ziua și noaptea au aceeași lungime în întreaga lume, astfel în emisfera nordică zilele încep să fie mai lungi și oamenii se pot bucura de mai mult soare.

În ziua de 20 martie 2024, când are loc echinocțiul de primăvară, longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade.

Soarele realizează o mișcare aparentă pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, ceea ce motivează inegalitatea duratei zilelor și nopților pe parcursul anului.

Citește și: Când are loc echinocțiul de primăvară 2023? Acesta marchează venirea primăverii astronomice

„La momentul echinocțiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală.

Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.”,
potrivit astro-urseanu.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Începând cu data de 20 martie 2024, durata zilelor este în creștere, în timp ce durata nopților este în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiului de vară.

Ce înseamnă echinocțiul de primăvară

Pământul orbitează în jurul Soarelui, cu o înclinare de aproximativ 23,5 grade, ceea ce face ca unele părți ale planetei să primească mai mult soare, în timp ce altele să nu primească aceeași cantitate de radiații solare, în funcție de perioada anului în care ne aflăm. Echinocțiul are loc de două ori pe an, în martie și în septembrie, atunci când înclinarea Terrei se aliniază cu orbita sa în jurul Soarelui.

Pentru astrologi, echinocțiul de primăvară reprezintă un moment special, în care ziua este egală cu noaptea, motiv pentru care prezintă o stare de armonie, de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și a interiorului uman. Se crede că în această zi specială, totul se trezeşte la viaţă, iar dacă până în acest moment nu am fost siguri de venirea primăverii, echinocțiul de primăvară va ajuta la revenirea acestui anotimp.

Iată când va avea loc echinocțiul de primăvară în anii următori:

  • Echinocțiu de primăvară 2025: 20 martie, ora 11.01
  • Echinocțiu de primăvară 2026: 20 martie, ora 16.46
  • Echinocțiu de primăvară 2027: 20 martie, ora 22.25
  • Echinocțiu de primăvară 2028: 20 martie, ora 4.17

Tradiții și obiceiuri pentru data de 20 martie 2024

Echinocțiul de primăvară anunță astfel primăvara astronomică, iar pentru a se asigura că iarna nu va mai reveni, oamenii aprindeau focuri pe dealuri. Tot pentru a alunga frigul, copiii „băteau” pământul cu bețe și rosteau: „ Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

În această zi este bine să oferim o atenție deosebită plantelor din jurul nostru, deoarece se crede că dacă nu le îngrijim corespunzător sau le facem rău, acest lucru o să se întoarcă împotriva noastră. La data de 20 martie este important să nu ne certăm cu oamenii din jurul nostru, deoarece vom alunga astfel armonia și liniștea pe care le așteptăm în perioada următoare, potrivit alba24.ro.