2022 a fost "un moment definitoriu" pentru diplomația turcă!

Autor: Bogdan Frațilă

Turcia a fost o forță de mediere între Ucraina și Rusia, dezvoltând în același timp diferite căi de reconciliere cu țări de la Israel la Egipt

Sursa: PixaBay

Turcia a fost o forță de mediere între Ucraina și Rusia, dezvoltând în același timp diferite căi de reconciliere cu țări de la Israel la Egipt

Turcia a fost o forță de mediere între Ucraina și Rusia, dezvoltând în același timp diferite căi de reconciliere cu țări de la Israel la Egipt. Anul 2022 va fi amintit ca fiind anul în care Rusia a atacat Ucraina, declanșând un război dificil, fără final la vedere, și escaladând tensiunile dintre Occident și Moscova.

Pozitia din NATO

Anul a fost marcat, de asemenea, de unele inițiative de pace cruciale emanate de Turciei, membră NATO, care are o relație de colaborare cu Rusia în diferite conflicte, cum ar fi Siria, cu

scopul de a găsi un teren comun între Kiev și Moscova.
Eforturile de pace ale Turciei au fost fructuoase, cu unele rezultate semnificative, cum ar fi acordul istoric privind cerealele și schimbul de prizonieri de război între Rusia și Ucraina. De asemenea, Ankara a lansat și alte inițiative de pace cruciale, normalizându-și legăturile cu Israelul și Egiptul, două state importante din Orientul Mijlociu, cu care relațiile sale se deterioraseră în anii 2010.

Gregory Simons, profesor asociat la Institutul de Studii Rusești și Eurasiatice de la Universitatea Uppsala, consideră că 2022 a fost "un moment definitoriu" pentru Türkiye, care "a reușit să negocieze realizări pe care nicio altă țară nu le poate negocia".
Potrivit lui Simons, "exemplul Ucrainei ca o centură de sfărâmare geopolitică între SUA și Rusia a făcut ca Türkiye să își asume un rol de broker onest în conflict", ceea ce a reafirmat înțelepciunea țării de a stabili și dezvolta un rol independent de echilibrare și mediere în actuala eră de risc și incertitudine.

Spre deosebire de multe alte state occidentale, munca asiduă și persistența Ankarei de-a lungul căilor politice și economice au dus la progrese precum acordul privind transportul de cereale "într-un conflict geoeconomic și geopolitic extrem de divizoriu și condus de emoții", demonstrând poziția tot mai mare a Ankarei ca subiect și nu ca obiect al evenimentelor, spune Simons.
În 2022, Türkiye a apărut ca "cel mai important actor de pace din lume care și-a lăsat amprenta asupra anului", spune Mesut Hakki Casin, profesor de drept internațional la Universitatea Yeditepe, referindu-se la eforturile turcești de a aborda conflictul din Ucraina.

"În timp ce Turcia și-a demonstrat cu succes politica de neutralitate în războiul din Ucraina, așa cum a făcut-o și în cel de-al Doilea Război Mondial, a jucat rolul de mediator în conflict, așa cum prevede articolul 33 al ONU", spune Casin. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ankara a rămas neutră între țările Axei conduse de Germania nazistă și forțele aliate, evitând orice pierderi.

Politica față de Ucraina

În ciuda numeroaselor presiuni din partea SUA și a Europei, Türkiye a refuzat să facă parte din sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, considerând că este mai bine să discute cu Moscova decât să o izoleze. Dar, în același timp, Türkiye a îndemnat Rusia să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate, apărând cu înverșunare integritatea teritorială a Kievului.
Războiul din Ucraina a arătat că "în secolul XXI, Turciei urmărește o cale externă și de securitate fundamental diferită față de cea jucată în timpul Războiului Rece", spune Simons.

Pe această cale, Ankara acționează ca o punte între lumea occidentalocentrică și cea neoccidentrică, spune el.
Spre deosebire de trecut, când Ankara a urmat o politică externă pasivă, sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan, Türkiye a demonstrat potențialul politic și militar al țării pe arena internațională, din Ucraina până în Asia Centrală.
"Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este singurul lider capabil să discute atât cu Vladimir Putin, cât și cu Volodymyr Zelenskyy, lucrând pentru a dezvolta o apropiere între cele două părți", spune Casin.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Normalizări în Orientul Mijlociu

În cursul anului 2022, Turciei a depus, de asemenea, eforturi pentru a detensiona tensiunile din Orientul Mijlociu, restabilindu-și legăturile cu Egiptul și Israelul și consolidându-și legăturile cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
De la raidul israelian din 2010 asupra Mavi Marmara, o navă turcă de ajutorare care se îndrepta spre Gaza, care se confrunta de mult timp cu blocada impusă de Tel Aviv, legăturile turco-israeliene au cunoscut o tendință de deteriorare. În 2013, legăturile diplomatice turco-egiptene au fost întrerupte după ce o lovitură de stat condusă de generalul devenit președinte Abdul Fattah al Sisi a răsturnat primul guvern al țării ales în mod democratic.
"Inițiativele diplomatice ale Turciei au avut un mare succes în deschiderea unei noi pagini cu toate puterile regionale din regiune. Acest lucru face parte dintr-o tendință mai largă din regiune de a încerca să mențină deschise canalele diplomatice între principalii actori", a declarat Gallia Lindenstrauss, cercetător senior la Institutul pentru Studii de Securitate Națională (INSS), un think-tank israelian.

Citește și: Petrolul și acțiunile turcești au fost câștigătoarele bursei 2022!

Citește și: Rusia va fi afectata cu adevărat restrictiile UE asupra petrolului?

Citește și: Turcia considera reglementarea crypto! Afla ce se intampla