2024 și cum se va desfășura probabil războiul CPU care se apropie!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 23 iul 2023, 17:57

Dacă vă uitați înainte, pe foaia de parcurs până în 2024, vor veni câteva componente impresionante de la AMD, Intel și Qualcomm, care vizează PC-ul

Sursa: PixaBay

Dacă vă uitați înainte, pe foaia de parcurs până în 2024, vor veni câteva componente impresionante de la AMD, Intel și Qualcomm, care vizează PC-ul

Dacă vă uitați înainte, pe foaia de parcurs până în 2024, vor veni câteva componente impresionante de la AMD, Intel și Qualcomm, care vizează PC-ul dumneavoastră și care vor schimba radical modul în care funcționează aceste mașini.

Această perioadă este cea în care hardware-ul încearcă să prindă din urmă tendința AI generativă, iar PC-urile, tabletele și smartphone-urile noastre devin mai inteligente. Însă adevărata bătălie se va da la nivelul procesoarelor pentru PC-uri, care vor primi din ce în ce mai multe capacități GPU și NPU- sau VPU, dacă vorbim de Intel- și, ca urmare, performanța și durata de viață a bateriei ar trebui să primească lovituri uriașe.

Dacă vă uitați înainte, pe foaia de parcurs până în 2024, vor veni câteva componente impresionante de la AMD, Intel și Qualcomm, care vizează PC-ul
[Sursa: PixaBay]

Intel are de pierdut pe piață

Intel este furnizorul consacrat când vine vorba de componente mobile, așa că acest război se desfășoară pe câmpul de luptă tradițional al Intel.

Produsul care trebuie urmărit are numele de cod Lunar Lake, probabil cel mai important progres pe care Intel l-a făcut vreodată pentru o platformă PC. Pe hârtie, acest produs ar trebui să fie mai mult decât suficient de bun dacă nu ar fi fost faptul că Intel a suferit atât concedieri, cât și o ajustare salarială prin care angajații primesc venituri reduse. Aceste două evenimente sunt de obicei foarte dăunătoare pentru moral și productivitate și ar putea pune sub semnul întrebării lansarea la timp a acestui produs, prevăzută pentru 2024.

În plus, natura revoluționară a acestui produs va necesita o campanie mai solidă decât cea pe care Intel a executat-o recent. Aceasta continuă să se lupte pentru a păstra un director de marketing într-un moment în care va avea nevoie de un Dennis Carter la nivel de execuție. Intel nu a mai sprijinit în mod adecvat CMO de la începutul acestui secol, ceea ce sporește îngrijorarea cu privire la capacitatea companiei de a executa această lansare pe deplin.

Din fericire pentru Intel, acesta este furnizorul consacrat în domeniul pieselor mobile. Cu toate acestea, AMD a făcut incursiuni, astfel încât un eșec în această privință ar putea da AMD și Qualcomm un impuls uriaș în eforturile lor de a detrona Intel.

Dacă vă uitați înainte, pe foaia de parcurs până în 2024, vor veni câteva componente impresionante de la AMD, Intel și Qualcomm, care vizează PC-ul
[Sursa: PixaBay]

AMD

În ultima vreme, AMD a tras pe toți cilindrii. Atunci când spune că va face ceva, se întâmplă. Se așteaptă ca AMD să aibă un produs similar cu Lunar Lake de la Intel pe piață în 2024 și a indicat că va fi pivotat brusc spre instrumentele de inteligență artificială generativă pentru a-l crea.

Utilizarea AI în acest context este de două ori importantă și poate indica un anumit risc, deoarece AI continuă să fie o forță motrice, iar un furnizor care utilizează în mod activ tehnologia ar trebui să aibă o perspectivă mai bună asupra modului de optimizare a hardware-ului pentru aceasta. De asemenea, ne așteptăm ca AI să fie un motor de vânzări semnificativ pentru această întreagă clasă de hardware PC.

Din nou, însă, ca și în cazul Intel, expunerea pentru AMD este de marketing. Niciodată o putere de marketing, AMD este ca majoritatea companiilor axate pe inginerie prin faptul că subfinanțează marketingul, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu primească creditul pentru progresele sale pe care l-ar primi în mod normal.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Cu o campanie de marketing adecvată și cu o ratare a Intel (acest lucru este probabil, după cum s-a menționat mai sus), AMD ar putea lua o cotă importantă de laptopuri. Dar acest potențial ar putea rămâne nesatisfăcut în lipsa interesului sau a capacității de a finanța și de a desfășura o astfel de campanie. În cazul în care Intel nu-și respectă termenele limită, AMD este cel mai probabil să beneficieze, având în vedere că va fi deja pe piață cu o alternativă similară.

Dacă vă uitați înainte, pe foaia de parcurs până în 2024, vor veni câteva componente impresionante de la AMD, Intel și Qualcomm, care vizează PC-ul
[Sursa: PixaBay]

Qualcomm

Qualcomm se află într-o poziție unică datorită dominației sale în spațiul smartphone. Aceasta dezvoltă un nou design proaspăt de procesor pentru PC, co-dezvoltat cu Nuvia, pe care Qualcomm l-a achiziționat în 2021 pentru 1,4 miliarde de dolari. Există un interes sporit pentru integrarea smartphone-urilor cu PC-urile și nimeni nu ar trebui să fie capabil să facă acest lucru mai bine decât un furnizor care lucrează agresiv pentru a îmbunătăți ambele platforme.

Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să funcționeze, cerințele de marketing ale Qualcomm sunt semnificativ mai mari decât cele ale Intel sau AMD, din cauza prezenței sale neglijabile pe piața PC-urilor. Qualcomm a pierdut recent una dintre primele sale victorii în materie de design, HP Folio, în favoarea Intel, chiar dacă produsul rezultat oferea doar o treime din durata de viață a bateriei în comparație cu alternativele anterioare bazate pe Snapdragon.

Cerința de marketing mai mare a Qualcomm se datorează faptului că este cea mai diferită. Atât Intel, cât și AMD se bazează pe x86, în timp ce Qualcomm se bazează exclusiv pe ARM. ARM nu este mulțumită de Qualcomm sau de efortul său, deoarece consideră că Qualcomm ar trebui să îi plătească mai mult pentru o licență de platformă PC. Litigiul dintre ARM și Qualcomm are potențialul de a afecta semnificativ inițiativa, iar Qualcomm se află deja în cea mai slabă poziție dintre cei trei furnizori menționați până acum.

Citește și: "Aproape că ne-a dublat volumul de muncă": Efectul real al Inteligentei Artificale?

Citește și: Investițiile în inteligența artificială sunt în plină expansiune!

Citește și: Top 3: Cele mai bune mașini de tuns iarba robotizate 2023!

 

Taguri: