22 februarie este ultima zi în care se poate mânca piftie! Tradiții și obiceiuri pe care le respectă credincioșii de Moșii de iarnă

Author: Bianca Vidoi

Moșii de iarnă

Sursa: doxologia.ro

Moșii de iarnă se sărbătoresc la data de 22 februarie 2025, atunci când sunt amintite persoanele care au trecut la cele veșnice.

La data de 22 februarie 2025 se face pomenirea morților, cunoscută în popor drept Moșii de iarnă. Această pomenire se relizează în toate bisericile din România, pomenind persoanele trecute la cele sfinte. Cu această ocazie, credincioșii sunt încurajați să meargă la biserică și să dea de pomană, dar și să respecte diferite tradiții și obiceiuri. Iată de ce 22 februarie este ultima zi în care se poate mânca piftie.

Moșii de iarnă se sărbătoresc pe 22 februarie 2025

Moșii de iarnă sunt sărbătoriți în fiecare an în zile diferite, în funcție de data Paștelui, însă întotdeauna într-o zi de sâmbătă. Această pomenire a Moșilor de iarnă are loc în fiecare an în sâmbăta de dinainte lăsatului sec de carne, cunoscută în popor drept „sâmbăta înfricoșătoarei Judecăți”, care are loc la data de 23 februarie 2025. 

Pe parcursul zilei de 22 februarie se realizează în toate bisericile din România Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii, astfel încât persoanele trecute la cele veșnice să fie pomenite, amintite și cinstite în această zi sfântă. În ziua în care sunt pomeniți Moșii de iarnă, credincioșii fac adesea parastase pentru sufletele persoanelor decedate, spun rugăciuni și oferă pachete de pomană, potrivit condoleante.ro.

Moșii de iarnă
[Sursa: doxologia.ro]

Citește și: Pe ce dată pică Moșii de iarnă 2025: Ce alimente este bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților pentru sufletele adormiților și ce reprezintă acestea

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: La pensiile mici se mai adaugă un al 13-lea venit în acest an! Pensionarii se pot bucura de un ajutor în plus

În dimineața zilei de 22 februarie, de Moșii de iarnă, creștinii se duc la biserică, alături de o colivă, colaci, o sticlă de vin și un pomelnic în care sunt notate numele persoanelor trecute la viața de apoi, dar și lumânări. Acestea sunt slujite de către preot, după care colacii sunt împărțiți persoanelor mai puțin norocoase, iar lumânările sunt aprinse la mormântul persoanelor decedate. Este recomandat ca la morminte să fie aprinse două lumânări, astfel încât sufletele persoanelor decedare să fie încălzite.

22 februarie este ultima zi în care se poate mânca piftie

În trecut, Moșii de iarnă erau cunoscuți drept „Moșii de piftii”, crezându-se astfel că în ziua în care se pomeneau persoanele decedate era singura în care se consumau piftiile sau răciturile. Tradiția populară spunea că dacă mai rămâneau pentru ziua următoare, piftiile și răciturile trebuiau să fie aruncate, în caz contrat, frigul va reveni, potrivit editiadedimineata.ro

Moșii de iarnă
[Sursa: doxologia.ro]

Gospodinele nu au voie ca pe parcursul zilei de 22 februarie să măture, deoarece se crede că astfel vor ridica praful în ochii persoanelor decedate. Este interzis și spălatul rufelor sau aruncatul gunoiului, deoarece în acest mod gunoiul va ajunge în mâncarea morților. Cum Moșii de iarnă pică întotdeauna înainte de „înfricoșătoarea Judecată”, credincioșii nu ai voie să lucreze, deoarece în acest mod riscă să înnebunească sau să tremure, potrivit alba24.ro.