Ziua Mondială a Apei nu este doar o zi în care celebrăm acest lichid, este și o zi în care se atrage atenția asupra lipsei acesteia în jurul întregii planete.
Citește și: 5 situații în care poți utiliza un filtru de apă portabil
Pe 22 martie sărbătorim Ziua Internațională a Apei
Ziua Internațională a Apei este celebrată la data de 22 martie începând cu data de 22 decembrie 1992, atunci când s-a decis acest lucru la conferința Națiunilor Unite asupra mediului
În România, această zi se sărbătorește din 1993. În fiecare an se schimbă tema pe care se bazează Ziua Internațională a Apei, în anul 2023 concentrându-se pe ,,Accelerarea Schimbării".
„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” este conceptul în jurul căruia se bazează conceptul Organizației Națiunilor Unite, iar această idee vine în urma unei mici povești ce se concentrează pe crizele cu care ne luptăm în prezent.
Se spune că într-o pădure izbucnise un incendiu devastator. Pasărea colibri tot aducea apă în cioc, ca să stingă focul. Toate celelalte animale, înnebunite de spaimă, fugeau care încotro, pe unde nimereau. Pasărea colibri continua, însă, să care apă în cioc.
Un tigru, conștient de zădărnicia demersului, îi atrase atenția:
Ești nebună? Tu crezi că poți să stingi focul ăsta imens cu stropul de apă pe care-l aduci tu?
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Iar pasărea colibri îi răspunse:
Eu îmi fac partea mea…
Citește și: Pompa pentru bidonul cu apă, un cadou util pentru părinții tăi!
De ce e important să evităm consumul inutil de apă
,,În ceea ce priveşte apa, consumăm mai mult decât ne putem permite. Soluţia pe termen scurt în ceea ce priveşte deficitul de apă a fost captarea unor cantităţi din ce în ce mai mari de apă din rezervele noastre de suprafaţă şi subterane.
Supraexploatarea nu este durabilă. Aceasta are un impact foarte grav asupra calităţii şi cantităţii resurselor rămase de apă, precum şi asupra ecosistemelor care depind de acestea. Trebuie să reducem cererea, să minimizăm cantitatea de apă captată şi să creştem eficienţa utilizării acesteia.", a declarat Prof. Jacqueline McGlade, director executiv al AEM.Pentru a trece peste această criză de apă trebuie să învățăm să folosim această utilitate într-un mod cât mai responsabil, urmând mai multe sfaturi date de specialiști. Atunci când ne spălăm pe dinți avem tendința de a lăsa robinetul deschis, astfel făcând o mare risipă de apă, iar astfel este recomandat să îl închidem în momentul în care nu ne face folosință.
Un termos vă poate ajuta să economisiți cât mai multă apă, dar și resurse financiare. Astfel, atunci când aveți nevoie de apă fierbinte puteți fierbe cât aveți nevoie sau mai multă, urând să fie turnată într-un termos pentru a fi folosită mai mult timp de-a lungul zilei.
Plantele pot fi udate de-a lungul serii sau dimineții, atunci când se pierde mai puțină apă prin evaporare.
Surse: ziarulamprenta.ro, worldwaterday.org, climate.ec.europa.eu