23 martie 1847 - Marele incendiu din București. Ce pagube s-au înregistrat în urma catastrofei din urmă cu 175 de ani

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 23 dec 2022, 03:35

Pe 23 martie 1847 a avut loc marele incendiu din București 

Sursa: facebook Lectia de istorie

Pe 23 martie 1847 a avut loc cel mai mare incendiu izbucnit în București, o adevărată catastrofă care a provocat pagube majore din punct de vedere material. Ce s-a întâmplat în urmă cu 175 de ani?

Marele incendiu din București, cunoscut și sub denumirea de Focul cel mare, este considerat cel mai mare dezastru cu care s-a confruntat până în prezent Capitala României. S-a petrecut pe 23 martie 1847, chiar în ziua de Paște. De la ce a pornit incendiul și ce pagube s-au înregistrat în urma acestuia? 

De la ce a pornit marele incendiu din București? 

În 2022 se împlinesc 175 de ani de la Marele incendiu din București. Flăcările au izbucnit pe 23 martie 1847, zi în care creștinii ortodocși sărbătoareau Paștele. Este vorba despre cel mai puternic incendiu care a avut loc vreodată în Capitală și care a provocat o mulțime de pagube materiale, dar a dus și la pierderi de vieți omenești, 15 persoane pierzându-și viața la acel moment.

De la ce a pornit Marele incendiu din București? Se pare că incendiul ar fi fost declanșat de un obicei care era respectat în ziua de Paște. Mai exact, la 1847, oamenii obișnuiau să tragă focuri de armă, folosind pisoatele și puști. Fiul cluceresei Zoiţa Drugăneasca a tras un foc de armă și, din neatenție, acesta a ajuns în streașnia casei. Evident, lemnul s-a aprins imediat, iar pentru că vântul sufla cu putere la acel moment, flăcările s-au extins și la casele din jur, potrivit historia.ro.

Cum casa de la care a pornit incendiul se afla în centrul orașului, iar străzile erau foarte înguste, flăcările au cuprins rapid un număr mare de clădiri, totul trasformându-se într-un adevărat dezastru.

Aproape o treime din suprafața orașului București a fost afectată de marele incendiu care a avut loc în 1847. Datele istorice arată că focul a fost atât de puternic, încât nu a putut fi stins timp de șase zile.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Breaking News: Incendiu violent la un centru comercial din Sectorul 5 al Capitalei. Vântul puternic face dificilă intervenția pompierilor

Ce pagube s-au înregistrat în urma catastrofei din 23 martie 1847?

Marele incendiu din București a afectat un număr însemnat de clădiri, provocând astfel pagube uriașe. Datele de la acel moment arată că a fost distrusă zona comercială, iar casele construite din lemn, aflate în apropie au ars din temelii. 

Istoricii au consemnat că în urma marelui incendiu care a avut loc pe 23 martie 1847 au ars locuințe, hanuri, biserici, magazine.

În cifre, se pare că numărul total al clădirilor care au ars se ridică la 1850. Dintre accestea, 686 erau locuințe ale oamenilor, 1100 magazine, iar restul erau hanuri și biserici, potrivit adevarul.ro.

Nu au existat doar pagube materiale în urma marelui incendiu din București, ci au existat și pierderi de vieți omenești, astfel că 15 oameni au murit la acel moment.

Ulterior, după ce flăcările au fost stinse, iar pagubele au fost evaluate, cei afectați au primit ajutor din partea autorităților. S-au implicat inclusiv Mitropolia, episcopiile, mănăstirile, primăriile, dar și restul autorităților, astfel încât oamenii să fie ajutați să își reconstruiască casele. 

După producerea marelui incendiu din București au fost luate și primele măsuri care să prevină o nouă astfel de catastrofă. S-a decis ca ulițele să fie lărgite și să se construiască pe marginea acestora, casele să fie acoperite cu tablă, să fie montante mai multe cișmele și conducte de apă. În plus, tot atunci s-a luat decizia înființării unui serviciu de pompieri profesoniști care să fie instruiți și să fie capabili să facă față unui incendiu de proporții.

Citeste si: Incendiul de la fabrica de mezeluri din Mizil a fost stins după 15 ore. Cauzele care au dus la izbucnirea focului