Tradițiile și obiceiurile pe care românii le practică de zeci de ani la data de 24 decembrie, de Ajunul Crăciunului, ne aduc mai aproape de familie și prieteni în această perioadă incredibilă a anului.
Citește și: Crăciun 2022. Care este cel mai nociv aliment de pe masa tradițională de Crăciun
24 decembrie, Ajunul Crăciunului 2022
În tradiția cunoscută de români, ziua de 24 decembrie este în cinstea lui Moș Ajun. Moș Ajun este fratele geamăn al lui Moș Crăciun, iar acesta a fost ultimul dintre apostoli. Moș Ajun este cunoscut pentru diferitele tradiții și obiceiuri pe care acesta ni le-a transmis, precum mersul cu colindul și datul colacilor pentru băieți.
Potrivit tradiției, Maica Domnului i-a cerut ajutorul lui moș Ajun, însă acesta s-a considerat prea sărac pentru a o putea ajuta și a trimis-o pe aceasta la fratele său, Moș Crăciun, care a ajutat-o pe Fecioara Maria cu
Tradiții și obiceiuri de Ajunul Crăciunului 2022
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În Ajunul Crăciunului, cei mici merg la colindat din casă în casă, iar oamenii le pot oferi acestora dulciuri, portocale, prăjituri sau chiar bani. Un colind foarte cunoscut este ,,Steaua”, iar acesta simbolizează steaua pe care Cei Trei Magi au urmat-o pentru a afla locul în care Fecioara Maria avea să îl nască pe Mântuitorul Iisus Hristos.
Costumatul în capră sau în urs este un alt mod de a merge la colindat, acesta fiind folosit să îndepărteze spiritele rele.
,,Dubașii” sunt și aceștia des întâlniți în anumite zone din România, aceștia sunt un grup format din 50-60 de bărbați necăsătoriți, ce cântă la tobe, dar și saxofon și vioară.Apropierea Nașterii Domnului reprezintă momentul perfect pentru gospodine pentru a pregăti casa. Acestea își împodobesc locuința, în seara de Ajun, cu crenguțe de busuioc, levănțică sau mentă pentru a purta noroc oamenilor din casă. Acestea se agață adesea de grindină sau de streașina casei.
Coșurile se curăță în această perioadă, iar funinginea este aruncată prin vie, ca vara să încarce via cu struguri, după cum a fost încărcat coșul cu funingine. Aceasta poate fi așezată și la rădăcina pomilor pentru a fi încărcate livezile anul viitor, iar în cazul în care aceasta este distribuită pe straturile de legume, acestea vor fi ferite de viermi.
Oamenii ce își doresc să afle cum le va fi starea de sănătate anul viitor va trebui să taie un măr pe jumătate în ziua de Ajun.
Se spune că dacă mărul are viermi în interior, omul respectiv va fi urmărit de boli tot anul.Casele gospodinelor trebuie să fie curate până la data de 24 decembrie. Acestea nu mai au voie să dea cu mătura în ziua de Ajun deoarece se spune că acestea își alungă norocul din casă.
Citește și: Câte zile nu ai voie să speli după Crăciun 2022. Lista activităților care sunt complet interzise
Sursee: mediafax.ro, wowbiz.ro