Data de 24 este importantă pentru români, atunci a avut loc Mica Unire, dar a și devenit București capitala țării.
Citește și: Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a transmis românilor un mesaj cu ocazia Unirii de la 1859
Pe 22 ianuarie 1862 Bucureștiul devenea capitala României
Data de 24 ianuarie este specială din multe puncte de vedere, în anul 1859 a avut loc Mica Unire, iar în anul 1862 Bucureștiul devenea capitala României. La data de 22 ianuarie s-a format primul guvern unic al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, guvern ce a fost condus de Barbu Catargiu.
Ceea ce s-a întâmplat la data de 22 ianuarie a dus la ceea ce s-a schimbat la data de 24 ianuarie 1862, adică deschiderea primul Parlament al României și schimbarea capitalei țării cu Bucureștiul.
Citește și: Cine a fost Badea Cârțan, supranumit „Dacul care a coborât de pe Columna”
De ce s-a dorit mutarea capitalei țării la București
Cea mai veche capitală a Țării Românești a fost la Curtea de Argeș, însă orașul nu se afla la una dintre căile principale de comerț, așa că s-a decis ca următoarea capitală a țării să fie
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
București a mai fost capitala țării, însă nu pentru mult timp, însă după alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești și al Moldovei, acesta a petrecut mult timp între Iași, capitala Moldovei și București, capitala Țării Românești. Unii bucureșteni aveau probleme în a înțelege de ce alesul lor pleacă în Moldova, iar Alexandru Ioan Cuza a trebuit să facă a alegere cu privire la capitala pe care cele două regiuni să o aibă.
În inițialele discuții o altă variantă pentru capitala regiunilor era și pe malul Milcovului, în Focșani, însă s-a ales oraşul Bucureşti, ținând cont de situarea sa în mijlocul viitoarei Românii. La data de 24 ianuarie 1862, școala militară de la Iași s-a mutat ;I s-a contopit cu cea de la București. La inaugurarea acestei școli, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a ținut un discurs. ,,Au mijlocit serioase rezoane pentru fuzia școalelor militare din Iași și din București și sunt preocupat de jertfa impusă vechii capitale a Moldovei, prin centralizarea serviciilor publice în București. Nu voi cruța nimic, spre a ridica, precum merită, orașul Iași, care a fost leagănul Unirii.”, a anunțat acesta.
Citește și: Mica Unire 2023: Mesaje, urări și felicitări. La mulți ani de 24 ianuarie!
Sursa: istorie-pe-scurt.ro