24 ianuarie 1862. Ziua in care Bucureștiul a devenit capitala României

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 oct 2023, 03:10

Ziua in care Bucureștiul a devenit capitala României

Sursa: Unsplash

La data de 24 ianuarie 1862, Bucureștiul a devenit capitala României, iată cum s-a decis schimbarea capitalei.

Data de 24 este importantă pentru români, atunci a avut loc Mica Unire, dar a și devenit București capitala țării.

Citește și: Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a transmis românilor un mesaj cu ocazia Unirii de la 1859

Pe 22 ianuarie 1862 Bucureștiul devenea capitala României

Pe 22 ianuarie 1862 Bucureștiul devenea capitala României
[Sursa: Unsplash]

Data de 24 ianuarie este specială din multe puncte de vedere, în anul 1859 a avut loc Mica Unire, iar în anul 1862 Bucureștiul devenea capitala României. La data de 22 ianuarie s-a format primul guvern unic al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, guvern ce a fost condus de Barbu Catargiu.

Ceea ce s-a întâmplat la data de 22 ianuarie a dus la ceea ce s-a schimbat la data de 24 ianuarie 1862, adică deschiderea primul Parlament al României și schimbarea capitalei țării cu Bucureștiul.

Citește și: Cine a fost Badea Cârțan, supranumit „Dacul care a coborât de pe Columna”

De ce s-a dorit mutarea capitalei țării la București

De ce s-a dorit mutarea capitalei țării la București
[Sursa: Unsplash]

Cea mai veche capitală a Țării Românești a fost la Curtea de Argeș, însă orașul nu se afla la una dintre căile principale de comerț, așa că s-a decis ca următoarea capitală a țării să fie la Târgoviște. Târgoviște a fost ales deoarece se afla aproape de comerțul cu Brașovul, dar și în apropierea Dunării, acolo unde se aflau principalele zone de comerț.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

București a mai fost capitala țării, însă nu pentru mult timp, însă după alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești și al Moldovei, acesta a petrecut mult timp între Iași, capitala Moldovei și București, capitala Țării Românești. Unii bucureșteni aveau probleme în a înțelege de ce alesul lor pleacă în Moldova, iar Alexandru Ioan Cuza a trebuit să facă a alegere cu privire la capitala pe care cele două regiuni să o aibă.

În inițialele discuții o altă variantă pentru capitala regiunilor era și pe malul Milcovului, în Focșani, însă s-a ales oraşul Bucureşti, ținând cont de situarea sa în mijlocul viitoarei Românii. La data de 24 ianuarie 1862, școala militară de la Iași s-a mutat ;I s-a contopit cu cea de la București. La inaugurarea acestei școli, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a ținut un discurs. ,,Au mijlocit serioase rezoane pentru fuzia școalelor militare din Iași și din București și sunt preocupat de jertfa impusă vechii capitale a Moldovei, prin centralizarea serviciilor publice în București. Nu voi cruța nimic, spre a ridica, precum merită, orașul Iași, care a fost leagănul Unirii.”, a anunțat acesta.

Citește și: Mica Unire 2023: Mesaje, urări și felicitări. La mulți ani de 24 ianuarie!

Sursa: istorie-pe-scurt.ro