24 ianuarie 2023 - Mica Unire: Ce trebuie să știi despre această zi. Cele mai importante fapte istorice

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 ian 2023, 22:22

Anul acesta se împlinesc 163 de ani de la Mica Unire

Sursa: PixaBay

24 ianuarie 2023 - Mica Unire. Peste doar câteva zile, românii vor celebra Mica Unire, zi în care angajații au primit liber.

24 ianuarie 2023- Mica Unire. Anul acesta se împlinesc 164 de ani de la Mica Unire, zi în care Țara Românească și Moldova s-au unit.

Citește și: Mica Unire 2023: Mesaje, urări și felicitări. La mulți ani de 24 ianuarie!

Ce trebuie să știi despre Mica Unire

Procesul unirii Moldovei cu Țara Românească a început încă din anul 1848, bazat pe faptul că cele două regiuni erau similare din punct de vedere cultural și economic.

În același ani având loc și unirea vamală între Țara Românească și Moldova, sub domnia lui Mihail Sturdza și Gheorghe Bibescu.

La data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca și domnitor al Moldovei, urmând ca la data de 24 ianuarie, acesta să fie ales domnitor și al Țării Românești, astfel putând să pună în aplicare primii pași ai unirii celor două regiuni. Acest aspect a fost unul foarte controversat în perioada respectivă, asta deoarece a fost considerat o încălcare a Convenției de la Paris de către Poarta Otomană și Austria.

În anul 1862, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând astfel o uniune politică între cele două regiuni, chiar și după înlăturarea sa de la putere în 1866. După ce Alexandru Ioan Cuza și-a terminat domnia, un alt conducător s-a asigurat că unirea Țării Românești și a Moldovei este consolidată, mai exact principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

Citește și: 24 ianuarie 2023: Toate informațiile istorice pe care trebuie să le știi despre Mica Unire

Cele mai importante fapte istorice

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Procesul de unire al celor două regiuni, Moldova și Țara Românească, a început încă din anul 1848, însă doar în anul 1959 acest proces s-a putut oficializa.

Mica Unire se referă la unificarea celor două regiuni, Moldova și Țara Românească, astfel formându-se un Principal unit. Mica Unire s-a realizat la data de 24 ianuarie 1859, atunci când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor atât în Țara Românească, dar și în Moldova.

În acel moment, atât Rusia, cât și Imperiul Otoman se opuneau unirii lor, însă acest lucru s-a schimbat atunci când în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, Rusia a fost învinsă de către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman.

În Convenția de la Paris din anul 1858 s-au stabilit mai multe prevederi referitoare la unirea principatelor, cea mai importantă fiind unirea parțială a principatelor Moldovei și Valahiei. Pe lângă această prevedere, s-au mai adăugat și suzeranitatea otomană să se mențină pentru a nu interveni Rusia, cedarea sud-estului Basarabiei, dar și eliminarea influenței rusești, aceasta fiind înlocuită cu cea a Marilor Puteri.

Citește și: 24 ianuarie 2023, zi liberă. Ce se sărbătorește în această zi? Lista liberelor legale

Jurământul lui Alexandru Ioan Cuza

La data de 24 ianuarie 1859, atunci când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Principatelor Unite, acesta a dat următorul discurs: ,,Jur în numele Prea Sfintei Treimi şi în faţa Ţării mele, că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele Principatelor Unite, că voi fi credincios constituţiei în textul şi în spiritul ei, că în toată domnia mea voi veghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate uitând toată prigonirea şi ura, iubind deopotrivă pe cel ce m-a iubit şi pe cel ce m-a urât, neavând dinaintea ochilor mei decât binele şi fericirea naţiei române. Aşa Dumnezeu şi compatrioţii mei să-mi fie ajutor!”.

Citește și: 23 ianuarie 2023, zi liberă. Ce angajați vor beneficia de liber în prima lună a noului an

Surse: ziarulunirea.ro, alba24.ro

 

Taguri: