24 ianuarie 2023: Toate informațiile istorice pe care trebuie să le știi despre Mica Unire

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 12 oct 2023, 06:15

24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române. Mica Unire

Sursa: PixaBay

24 ianuarie 2023, data la care românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române. Când și cum s-a realizat Mica Unire - primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar?

24 ianuarie sau Ziua Unirii Principatelor Române- data la care românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române. La 24 ianuarie 1859 vechile principate Moldova și Țara Românească s-au unit sub conducerea unui singur domnitor, Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar. 

Citește și: Ce se sărbătorește pe 24 ianuarie 2023 și de ce avem o zi liberă legală?

24 ianuarie – Mica Unire sau Unirea Principatelor Române 

Unirea Principatelor Române sau Mica Unire  a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la  24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. 

După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat  România

Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, Mica Unire, dar  Marea Unire  a avut loc în 1918 în Alba Iulia.

Alexandru Ioan Cuza și Mica Unirea de la 24 ianuarie 1859 

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne.

Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrara, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României. 

Alexandru Ioan Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea Unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană (Imperiul Otoman) și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea Unirii Principatelor Române prin înfăptuirea unității constituționale și administrative.

Aceasta s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format statul român unitar modern, adoptând oficial numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.

În anul 1866, o largă coaliție a partidelor vremii, cunoscută sub denumirea de Monstruoasa Coaliție din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, l-au forțat pe Alexandru Ioan Cuza să abdice. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: 24 ianuarie 2023, zi liberă. Ce se sărbătorește în această zi? Lista liberelor legale

Jurământul depus de Al. I. Cuza după Mica Unire

După dubla sa alegere în calitatea de domnitor al Moldovei și Țării Românești, Alexandru Ioan Cuza a depus jurământul în clădirea Catedralei Mitropolitane București, în care se angaja să respecte actul unirii, din 5 și 24 ianuarie: ”Jur în numele Preasfintei Treimi și în fața Țării că voi păzi cu sfințenie drepturile și interesele Principatelor Unite; că în toată Domnia mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toți și în toate, și că nu voi avea înaintea ochilor mei decât binele și fericirea nației Române. Așa Dumnezeu și confrații mei să-mi fie întru ajutor!”. 

Domnia lui Cuza Vodă a fost caracterizată de o nerăbdătoare dorință de a ajunge din urmă Occidentul, dar efortul domnului și al sprijinitorilor săi întâmpină rezistența forțelor conservatoare și a inerțiilor colective. Mai grav, el stă sub semnul provizoratului, căci domnia lui Cuza este percepută ca pasageră; țara a vrut un domn străin, l-a acceptat însă pe cel autohton, dar n-a renunțat la vechea doleanță; în așteptarea contextului prielnic, ea îngăduie un provizorat. 

Citește și: Curiozități despre Mica Unire: Trei lucruri importante pe care toată lumea trebuie să le țină minte

Mica Unire de la 24 ianuarie. Reformele lui Cuza 

După realizarea unirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza și colaboratorul său cel mai apropiat, Mihail Kogălniceanu (ministru, apoi prim-ministru al României), inițiază importante reforme interne:

-secularizarea averilor mănăstirești (1863),

reforma agrară (1864),

reforma învățământului (1864),

reforma justiției (1864) 

Toate aceste reforme au fixat un cadru modern de dezvoltare al țării.

Întâmpinând rezistență din partea guvernului și a  Adunării Legiuitoare, alcătuite din reprezentanți ai boierimii și ai marii burghezii, precum și a bisericii, în înfăptuirea unor reforme, Cuza formează, în 1863, un guvern sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu, care realizează secularizarea averilor mânăstirești (decembrie 1863) și dizolvă  Adunarea Legiuitoare  (lovitura de stat de la 2 mai 1864).

În timpul domniei lui Cuza a fost conceput codul civil și Codul penal de inspirație franceză, legea pentru obligativitatea învățământului primar și au fos înființateprimele universități din țară, respectiv cea de la Iași (1860), care azi îi poartă numele, și cea de la București (1864). Tot în această perioadă a fost organizată și armata națională. 

Sursă: WIKIPEDIA