24 ianuarie 2023, zi liberă pentru toți românii! În luna ianuarie, românii beneficiază de mai multe zile libere legale, iar 24 ianuarie 2023 este una dintre ele. În acest an, bugetarii vor avea o minivacanță de 4 zile la finalul lunii ianuarie. Ce se sărbătorește pe data de 24 ianuarie, care este zi liberă?
24 ianuarie 2023, zi liberă pentru români
Pe lista liberelor legale se află și ziua de 24 ianuarie 2023. Aceasta este una din sărbătorile legale în care salariații au parte de liber. Astfel, în fiecare an, românii beneficiază de o zi liberă pe 24 ianuarie, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat. Măsura este prevăzută în Codul muncii, iar angajații care sunt nevoiți să lucreze în această zi primesc liber corespunzător într-un interval de 30 de zile sau un spor salarial ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.
De obicei, persoanele care sunt nevoite să lucreze în zilele libere legale sunt cele care activează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă. În situația în care un angajator refuză să ofere timp liber corespunzător sau un spor la salariu persoanei care lucrează în zilele libere legale, atunci riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Minivacanță de 4 zile pentru bugetari la final de ianuarie
În 2023, angajații din sistemul public vor avea parte de o minivacanță de 4 zile la finalul lunii ianuarie. Având în vedere că 24 ianuarie 2023 pică într-o zi de marți, Guvernul a decis ca și ziua de 23 ianuarie 2023 să fie liberă și asta pentru a face punte între liberul legal și zilele de weekend.
În cazul angajaților de la privat, 23 ianuarie 2023 va fi zi liberă doar dacă se va lua această decizie la nivelul companiei.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Ce sărbătoresc românii pe 24 ianuarie?
Ziua de 24 ianuarie are o importanță majoră pentru români din punct de vedere istoric. În această zi a avut loc Unirea Principatelor Române, eveniment care s-a petrecut pe 24 ianuarie 1859. La acel moment, Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Țării Românești și al Moldovei, un pas foarte important pentru formarea statului național român. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 și pe 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Unirea Principatelor Române mai este cunoscută și sub denumirea de Mica Unire și a fost posibilă având în vedere că între Țara Românească și Moldova exista o apropiere din punct de vedere cultural și economic.
Zile libere legale în 2023. Care sunt liberele legale în acest an?
În 2023, românii au parte de 15 zile libere legale. Acesta sunt fie sărbători religioase, fie sărbători naționale. Iată în ce zile ale săptămânii pică liberele legale în 2023:
- 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou
- 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
- 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
- 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
- 1 mai (luni): Ziua Muncii
- 1 iunie (joi): Ziua Copilului
- 4 iunie (duminică): Rusalii
- 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
- 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
- 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
- 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul
Pentru bugetari, în anul 2023 se acordă alte trei zile libere, mai exact 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, zile care vor fi recuperate ulterior.