24 ianuarie 2024, zi liberă de la stat: Ce se sărbătorește în această zi?

Author: Cristina Mocanu

Domnitorul României Alexandru Ioan Cuza

 
Sursa: wikipedia.org

Pe data de 24 ianuarie 2024, românii au liber legal de la stat.

În această zi deosebită, privim către istorie și sărbătorim un moment cu semnificații profunde. În fiecare an, această dată marchează o ocazie specială pentru poporul român. Iată ce sărbătoresc românii pe data de 24 ianuarie și de ce este liber de la stat:

Ce reprezintă data de 24 ianuarie în istoria României?

Potrivit alba24.ro, în istoria României, 24 ianuarie reprezintă un punct de referință esențial – Ziua Unirii Principatelor Române.

Acest moment semnificativ a avut loc în 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al ambelor principate, Moldova și Țara Românească, marcând astfel începutul unei căi comune către formarea statului național unitar român. Anul 2024 aduce cu sine nu doar amintiri ale acestui eveniment istoric, ci și oportunitatea de a sărbători și de a reflecta asupra progresului și valorilor naționale.

Înainte de 1859, Moldova și Țara Românească erau principate separate, supuse influențelor puternice ale Rusiei și Imperiului Otoman.

Așteptarea pentru unirea acestora era adânc înrădăcinată în conștiința colectivă, iar după Războiul Crimeei, marile puteri europene au acordat principatelor dreptul de a organiza un „referendum” pentru Unire.

La 24 ianuarie 1859, prin alegeri democratice, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al ambelor principate. Acest moment a fost salutat în România, dar a provocat reacții și la nivel european, deoarece începea o perioadă de reforme sub conducerea lui Cuza.

Citește și: Sărbători legale în 2024. Calendarul zilelor libere în noul an

Recunoașterea și sărbătorirea Zilei Unirii pe data de 24 ianuarie

Pentru a marca importanța acestui eveniment, Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată sărbătoare națională prin Legea nr. 171/2014, semnată la 16 decembrie 2014. Astfel, 24 ianuarie a devenit o zi de sărbătoare, recunoscând contribuția la formarea identității românești.

În fiecare an, autoritățile administrației publice centrale și locale sprijină manifestări culturale și artistice dedicate acestei zile. De exemplu, Piața Mircea cel Bătrân din Tulcea a găzduit în 2017 evenimentul "Hora Unirii", marcând 158 de ani de la unire.

Citește și: Pe ce dată începe Postul Paștelui în 2024 și cum se pregătesc creștinii de Lăsata Secului

Calendarul liberelor legale în 2024

Pe lângă semnificația istorică, este important să ne orientăm către prezent și viitor. În acest context, cunoașterea calendarului liberelor legale din 2024 este esențială pentru planificarea eficientă a activităților și pentru a profita de momentele de odihnă și celebrare.

- 1 ianuarie- Anul Nou

- 2 ianuarie- A doua zi după Anul Nou

- 6 ianuarie- Bobotează

- 7 ianuarie- Sfântul Ion

- 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

- 1 mai- Ziua Muncii

- 2 mai- Punte

- 3 mai- Vinerea Mare

- 5 mai- Paștele ortodox

- 6 mai- A doua zi de Paște ortodox

- 1 iunie- Ziua Copilului

- 23 iunie- Rusaliile

- 24 iunie- A doua zi de Rusalii

- 15 august- Sfânta Maria

- 16 august- Punte

- 30 noiembrie- Sfântul Andrei

- 1 decembrie- Ziua Marii Uniri

- 25 decembrie- Crăciunul

- 26 decembrie- A doua zi de Crăciun

- 27 decembrie- Punte

Ziua Unirii Principatelor Române reprezintă nu doar o retrospectivă asupra istoriei, ci și o oportunitate de a celebra diversitatea și unitatea în cadrul țării noastre. Calendarul liberelor legale din 2024 oferă o harta utilă pentru a naviga eficient prin an și pentru a onora atât trecutul glorios, cât și prezentul promițător al României. Sărbători fericite și zile libere pline de semnificație!

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.