24 ianuarie, Unirea Principatelor Române, este zi liberă legală pentru toți românii! Când pică în 2021?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 20 iul 2022, 05:30
24 ianuarie, Unirea Principatelor Române
Sursa: PixaBay

Unirea Principatelor Române a avut loc pe data de 24 ianuarie și este un eveniment important în istoria României, motiv pentru care a fost declarată zi liberă legală. Iată când pică în anul 2021.

Unirea Principatelor Române sau Mica Unire, așa cum mai este cunoscută, reprezintă un prim pas în formarea României pe care o cunoaștem astăzi. Unirea a fost înfăptuită de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859. Având în vedere importanța acestei zile pentru istoria României s-a luat decizia ca ziua de 24 ianuarie să fie inclusă pe lista zilelor libere legale. 

24 ianuarie, Unirea Principatelor Române. Ce sărbătoresc românii?

Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și a fost posibilă datorită domitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și pentru că între cele două țări a existat o apropiere culturală și economică. Istoricii consideră că Unirea Principatelor Române a stat la baza formării statului național unitar român, ținând cont de faptul că s-a format un singur stat, cu capitala la București și care avea o singură Adunare şi un singur Guvern.

Alexandru Ioan Cuza, un personaj important în istoria României, a fost ales pe domnitor al Moldovei pe data de 5 ianuarie 1859 și în Țara Românească pe 24 ianuarie 1859, lucru care i-a permis să înfăptuiască unirea. 

24 ianuarie, Unirea Principatelor Române
[Sursa: Captură Stirile KANAL D]

Un pas important realizat înainte de Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, a fost uniunea vamală între cele două din anul 1848.

În anul 1862 a avut loc și unirea politică a celor două țări, Alexandru Ioan Cuza reușind să unifice Parlamentul și Guvernul. Munca depusă de domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost continuată și după înlăturarea acestuia de la putere, astfel că principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a acceptat o nouă constituție care a denumit noul stat România. 

Mica Unire a fost motiv de bucurie, astfel că în ziua de 24 ianuarie 1859, oamenii au reacționat după ce au aflat de alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza atât în Moldova, cât și în Țara Românească.

„Nu se auzeau în toată capitala decât cele mai vii demonstrații de bucurie. Singurul spectacol care se vedea pe toate ulițele, pe la toate răspântiile, pe toate locurile publice ale Bucureștilor. Frații noștri, țărani strigau acum cu toată puterea energică a sufletelor lor: Să trăiască Cuza! Să trăiască Domnul nostru! Se aruncau unii în brațele altora, fără deosebire de condiții, ca cum toți, în general, ar fi scăpat de jugul cel mai apăsător”., conseamnează ziarul Românul, ediția din 27 ianuarie/8 februarie, potrivit libertatea.ro.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

24 ianuarie, Unirea Principatelor Române
[Sursa: Captură Stirile KANAL D]

Citeste si: Zi liberă de 24 ianuarie. Ce se sărbătorește în această zi

24 ianuarie, Unirea Principatelor Române. Când a fost declarată zi liberă legală?

Conștienți de importanța acestei sărbători, parlamentarii au decis să o introducă pe lista zilelor libere legale din România. Astfel, în anul 2016 a fost adoptată legea care prevedea declararea zilei de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române drept zi nelucrătoare. La acel moment, legea a fost adoptată cu 209 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” și 2 abțineri.

24 ianuarie, Unirea Principatelor Române. În ce zi pică în anul 2021?

Dacă în anul 2020 ziua de 24 ianuarie a picat într-o zi de vineri, iar români au beneficiat de o minivacanță având posibilitatea de a lega această zi liberă legală de weekend, în acest an, lucrurile se schimbă. Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, sărbătorită la 24 ianuarie va pica în acest an în weekend, mai exact într-o zi de duminică.

În cazul persoanelor care sunt nevoite să lucreze în ziua de 24 ianuarie, angajatorul trebuie să ofere compensații. Astfel, românii care vor lucra pe data de 24 ianuarie vor primi fie un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază, fie o zi liberă în următoarele 30 de zile. 

Citeste si: De ce este 24 ianuarie zi libera: ce sarbatorim pe 24 ianuarie

Câte zile libere vor avea românii în 2021?

Românii se vor bucura în anul 2021 de 15 zile libere legale. Cu toate acestea, foarte puține dintre ele vor pica în cursul săptămânii, lucru care este în dezavantajul persoanelor care nu obișnuiesc să lucreze în zilele de weekend. Iată cum arată calendarul complet al zilelor libere legale în 2021:

  • 1 şi 2 ianuarie, prima și a doua zi de Anul Nou: vineri şi sâmbătă
  • 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române: duminica
  • 30 aprilie, Vinerea Mare: vineri
  • 1 mai, Ziua Muncii: sâmbătă
  • 2 -3 mai, Paște ortodox și a doua zi de Paști: duminica și luni
  • 1 iunie, Ziua Copilului: marți
  • 20 iunie și 21 iunie, Rusaliile și a doua zi de Rusalii: duminică și luni
  • 15 august, Adormirea Maicii Domnului: duminica
  • 30 noiembrie, Sfântul Andrei: marți
  • 1 decembrie, Ziua Națională a României: miercuri
  • 25 decembrie, 26 decembrie, Crăciunul și a doua zi de Crăciun: sâmbătă și duminică

Zile libere legale în anul 2021
[Sursa: unsplash]