25 iulie - Adormirea Sf. Ana, mama Preasfintei Născatoare de Dumnezeu. Tradiții și superstiții pe care trebuie să le știm

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 apr 2023, 06:40

Adormirea Sfintei Ana se sărbătorește pe 25 iulie

Sursa: unsplash

Sfânta Ana se sărbătorește în fiecare an, pe 25 iulie, aceasta a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul Aaron.

Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului, 69-30 î.Hr. Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, căsătorită în Betleem, aceasta l-a născut pe Salomi; Sovi, căsătorită tot în Betleem, a născut-o pe Elisabeta, soția preotului Zaharia și mama Sfântului Ioan Botezătorul și Ana, căsătorită în Galileea cu Ioachim și a nascut-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Citeste si: Pentru a avea parte de belșug și sănătate, evită aceste produse până la Sfântul Ilie. Cele mai vechi tradiții și obiceiuri de Sf Ilie, aducătorul de ploi

Ce tradiții și obiceiuri au românii de Adormirea Sfintei Ana

Sfânta Ana este considerată ocrotitoarea bebelușilor, a copiilor și a femeilor însărcinate. În această perioadă, cuplurile ce își doresc urmași și nu pot să îi facă se roagă adesea la la Sfinții Ioachim și Ana pentru împlinirea visului lor.

Tot la Sf. Ana se roagă și femeile însărcinate să aibă o sarcină ușoară, un bebeluș sănătos și să nască ușor, fără dureri și complicații.

În casele tinerilor căsătoriți care își doresc cât mai repede copii este bine să aibă în casă o icoană cu Sfânta Ana.

În anumite zone ale țării, oamenii în vârstă trebuie să facă o cruce pe fruntea copiilor folosind apă sfințită pentru protejare, iar în alte părți ale țării, este bine că cumperi un lucru oricât de mic pentru un copil în cinstea Sfintei Ana.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De altfel, este încurajat ca de Adormirea Sfintei Ana să dăm de pomană pentru sufletele persoanelor ce au părăsit lumea aceasta.

Citeste si: Acatistul Sfântului Ilie. Rugăciunea pentru izbăvirea de păcate și de boli grele care se rostește în ziua de Sf Ilie

Ce nu trebuie să facem de Adormirea Sfintei Ana

Nu putem să lenevim deoarece se spune că oamenii leneși sau cei care se culcă devreme sunt trândavi și aceștia nu vor avea noroc în fața bunului Dumnezeu, iar dacă ești chemat să faci o muncă grea, nu trebuie să refuzi, tradiția spunând că orice sarcină, oricât de grea ar fi, trebuie să fie dusă la bun sfârșit.

În gospodării nu trebuie să spălăm hainele, măcar până la ora 12, când se termină slujba de la biserică.

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 18 iulie 2022: Cinstirea sfântului care a sfărâmat idolii cei fără de suflet ai păgânilor. Luni e sărbătoare cu cruce neagră în calendar