26 iunie, DECRETATA zi de doliu national. Premierul Victor Ponta si ministrul Apararii participa la ceremonia dedicata Zilei Nationale a Drapelului

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 12 nov 2020, 08:50

Miercuri, 26 iunie, Victor Ponta si Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale, vor participa incepand cu ora 9.00 la ceremonia publica dedicate Zilei Nationale a Drapelului in Piata Tricolorului din Bucuresti.

Potrivit Agerpres, drapelul va fi adus in piata, va fi binecuvantat de un preot militar si va fi ridicat pe catarg in acordurile Imnului national al Romaniei.

Dupa ce se va citi Hotararea de Guvern prin care 26 iunie a fost declarata zi de doliu national pe teritoriul Romaniei, drapelul va fi arborat in berna si se va tine un moment de reculegere in memoria victimelor accidentului rutier produs in Muntenegru.


Ziua Drapelului National a fost proclamata prin Legea nr. 96/1998 si se sarbatoreste in fiecare an la data de 26 iunie. Constitutia Romaniei din 1991 prevede ca drapelul tricolor este un simbol national alaturi de stema, sigiliu si imn.

Drapelul National- albastru, galben, rosu- de la lance- a fost decretat, pentru prima oara, ca simbol national de Guvernul revolutionar provizoriu din Tara Romaneasca la 14/26 iunie 1848, avand deviza 'Dreptate- Fratie' inscrisa pe el.


El nu a suferit transformari majore de-a lungul istoriei. Doar distributia culorilor, in materie de proportie si pozitie, s-a schimbat intr-o anumita masura, fiind egalizata dupa Revolutia de la 1848 cand, sub impactul spiritului revolutionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel national steagul standard cu trei culori.