3 afecțiuni abdominale și ce trebuie să știi despre ele

Autor: Diana Tilă

Afecțiunile abdominale sunt însoțite, de cele mai multe ori, de o durere a zonei care variază în intensitate și localizare. Prin urmare, examenul fizic însoțit de anumite investigații ajută medicul să determine cauza și tratamentul.

Mai jos îți prezentăm trei afecțiuni abdominale întâlnite frecvent și lucrurile importante pe care să le știi despre acestea.

1.   Apendicita

Apendicita reprezintă o inflamație (acută sau cronică) a apendicelui. De regulă debutează cu o durere în mijlocul abdomenului care poate să apară și să dispară. În câteva ore, durerea se mută în partea dreaptă inferioară, unde se află apendicele și devine constantă și severă. Dacă este apăsată zona sau când pacientul tușește ori merge, durerea se accentuează.  Alte simptome prezente pot fi: greață, stare generală de rău, pierderea poftei de mâncare, constipație sau diaree, temperatură ridicată [1].

Despre apendicita acută este important de menționat că aceasta poate apărea atât la copii, cât și la adulți și vârstnici, însă cel mai frecvent se întâlnește la persoanele tinere cu vârste cuprinse între 10 și 20 de ani [2]. În schimb, apendicita cronică apare în cazuri mai rare și este caracterizată de inflamația apendicelui pe o perioadă îndelungată.

Apendicita reprezintă o urgență medicală. Tratamentul înseamnă intervenție chirurgicală, prin intermediul căreia medicul extirpează complet apendicele. Alte boli cu simptome similare sunt: enterita, colica biliară, boala Crohn și colica renală.

2.   Calculi biliari

Afecțiunea este cunoscută cu denumirea populară de „pietre la fiere” sau „criză de fiere”. Vezica biliară este un organ mic, în formă de pară, situat în abdomenul superior, chiar sub ficat. Rolul său principal este de a colecta secreția externă hepatică (bila). Bila este un lichid produs de ficat pentru digestia grăsimilor din alimentație. Vezica biliară elimină bila prin ductul biliar către intestin, pentru a contribui la digerarea alimentelor.

În momentul în care ficatul secretă mai mult colesterol decât poate să dizolve bila, acest exces se acumulează în interiorul vezicii biliare sub formă de calculi biliari (mai precis se formează cristale de colesterol care se transformă ulterior în pietre). Se resimte o durere ascuțită, puternică în abdomenul superior, în dreapta, atunci când vezica biliară încearcă să transporte calculii biliari prin canalul biliar. Simptomele apar doar atunci când calculii biliari sunt de dimensiuni mari.

Tratamentul este necesar în cazul în care calculii biliari provoacă simptome și cresc riscul complicațiilor. În astfel de situații este necesară operația chirurgicală pentru îndepărtarea calculilor sau a vezicii biliare.

3.   Ulcerul gastric

Ulcerul gastric este o boală dureroasă care afectează mucoasa stomacului, lucru care se întâmplă sub acțiunea acidului și a enzimelor gastrice. Cea mai frecventă cauză o reprezintă infecția cu Helicobacter pylori, responsabilă pentru modificarea secreției acide.

Un simptom frecvent este durerea în abdomenul superior, resimțită în „capul pieptului”. Durerea se poate ameliora când persoana mănâncă sau din contră, se poate accentua. Mai pot apărea stări de greață, vărsături, balonare. Pentru diagnostic este nevoie de o endoscopie digestivă superioară (un tub flexibil este introdus în gură până în duoden).

Tratamentul ulcerului gastric este de regulă medicamentos. Ulcerul gastric poate avea însă și complicații, caz în care pacientul trebuie să se prezinte de urgență la spital. Cea mai frecventă este hemoragia digestivă, care se poate manifesta ca o sângerare masivă. O altă complicație este perforația, aceasta generează peritonita acută și reprezintă o urgență chirurgicală.

Ține cont că orice tip de durere abdominală pe care o simți trebuie discutată cu medicul specialist. Există nenumărate afecțiuni abdominale și doar consultul medical și investigațiile pot conduce la un diagnostic corect și un tratament adecvat.

 

Referințe:

1. Nhs.uk. Appendicitis. 2019, https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/. Accesat în 14 octombrie 2022.

2. Idem.