Renovarea apartamentului este o operatiune care te poate pune in dificultate daca o incepi fara a avea un plan bine stabilit dinainte. Sunt o serie de aspecte pe car trebuie sa le iei in considerare cand te inhami la o astfel de treaba, iar in acest articol ti le prezentam pe cele mai importante dintre ele.
Cand trebuie sa te apuci de treaba
Teoretic, poti incepe sa renovezi apartamentul in orice moment al anului, insa cea mai buna perioada, recomandata si de constructori, este cea a debutului sezonului cald. Poti trece la atac imediat ce vremea se incalzeste, pentru ca peretii nu trebuie sa fie reci, daca vrei sa refaci tencuiala sau zugraveala, iar vremea de afara iti permite sa tii mult timp ferestrele deschise. In acest fel, zugraveala se usuca mai repede iar mirosul vopselelor nu va persista multa vreme.
Pregatirea si planul de lucru
Inainte de a te apuca efectiv de treaba, stabileste-ti un plan cu lucrarile necesare in fiecare zona din apartament. Daca vrei sa faci si o recompartimentare care presupune daramarea unor pereti sau modificarea balconului, vei avea nevoie de o autorizatie de la Primarie, asa ca nu uita sa depui documentatia din timp.
In functie de lucrarile pe care vrei sa le faci, intocmeste-ti o lista cu materialele necesare, apoi cauta cele mai bune oferte in magazinele de profil. Cand ai stabilit o data exacta la care sa incepi lucrarile, anunta-ti vecinii cu cateva zile inainte, fie personal, fie printr-o nota postata la avizierul blocului. Pentru a fi mai intelegatori, cere-ti scuze anticipat pentru eventualul disconfort creat.
Ordinea lucrarilor
Dupa ce ai pus la punct toate cele de mai sus, a venit si ziua in care trebuie sa te apuci de renovat. Sunt atatea lucruri de facut, asa ca e dificil sa te hotarasti cu ce sa incepi, insa ar trebui sa respecti ordinea urmatoare:
-
Inlocuieste instalatiile electrice si sanitare – aceasta etapa presupune inlocuirea prizelor, a intrerupatoarelor, precum si a robinetelor si tevilor de la baie si bucatarie. De asemenea, tot in aceasta etapa se fac si reparatiile necesare la cele doua tipuri de instalatii.
-
Curata peretii – Peretii trebuie pregatiti pentru o noua zugraveala, iar in acest sens se indeparteaza stratul vechi, se curata toate urmele de mucegai sau igrasie si se repara eventualele crapaturi din tencuiala.
-
Indeparteaza parchetul si gresia – aceasta etapa este necesara doar daca doresti sa inlocuiesti pardoseala, in caz contrar, gresia si parchetul trebuind sa ramana la locul lor. In aceasta situatie, este indicat sa protejezi pardoseala acoperind-o cu folie, ziare sau materiale textile. De asemenea, daca vrei sa schimbi faianta, aceasta este etapa in care trebuie sa indepartezi placile vechi
-
Izolatia termica si sistemul de incalzire – pasul urmator consta in repararea sau montarea izolatiei termice, in cazul in care apartamentul nu a fost izolat pana atunci. Concomitent, se fac si reparatiile la sistemul de incalzire, eventual se monteaza noua centrala termica sau se inlocuiesc caloriferele mancate de rugina.
-
Refacerea pardoselii – dupa ce ai indepartat anterior parchetul, gresia si faianta este momentul sa le inlocuiesti cu piesele noi. Este foarte posibil ca placile intregi sa nu se potriveasca la perfectie asa ca ai nevoie de un fierastrau circular, pentru a le taia in bucati mai mici pe cele de la margine.
-
Inlocuieste tamplaria – Daca renovarea apartamentului presupune si schimbarea usilor si ferestrelor, acesta este momentul. Nu indeparta inca foliile de protectie dupa ce le-ai montat, pentru ca urmeaza etapa zugravitului, si se pot pata.
-
Zugraveste peretii si tavanul – peretii deja curatati in prima faza, se dau cu un strat de glet, urmat de o a doua aplicate dupa ce primul strat se usuca. Peste al doilea strat de glet se aplica o amorsa, iar la final, vopseaua in culoarea dorita.
Dupa ce ai facut toti acesti pasi, poti incepe sa cureti si sa reasezi lucrurile la locul lor, iar totul se sfarseste cu indepartarea ultimelor fire de praf si urme de vopsea.