3 ianuarie. Viața Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou și rugăciunea grabnic ajutătoare pentru cei depresivi

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 sep 2023, 02:05

Pe data de 3 ianuarie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou.

Pe data de 3 ianuarie, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou, cel care a fost chinuit de către păgâni timp de 8 luni de zile.

Cine a fost Sfântul Efrem cel Nou

Sfântul Efrem cel Nou este de origine din Grecia și s-a născut pe data de 14 septembrie 1384 (chiar în ziua în care este sărbătorită Sfânta Cruce).

Acesta a rămas orfan de tată încă de mic copil, astfel că el împreună cu ceilalți 6 frați ai săi au fost îngrijiți numai de mama sa evlavioasă. La vârsta de 14 ani, Sfântul Efrem cel Nou a intrat ca monah în Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihăniților, din regiunea grecească Attica (de lângă localitatea Nea Makri).

Din nefericire, pe data de 14 septembrie 1425, în ziua Sfintei Cruci, chiar de ziua lui de naștere, acesta a fost prins de către turci și așa și-a început mucenicia lui timp de 8 luni, până pe data

de 5 mai 1426, într-o zi de marți la ora 9:00 dimineața, când a trecut la cele veșnice. Sfântul Mare Mucenic Efrem avea atunci 42 de ani.

Acesta a fost răstignit de un copac (care se mai regăsește și în ziua de astăzi), legat cu capul în jos, cu picioarele și capul pironite, iar la sfârșitul vieții acesta a fost împuns în abdomen cu un lemn încins.

Citește și: Cine a fost Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana. A construit o mănăstire unde a fost ascuns Tezaurul Băncii Naționale pe perioada celui de-al doilea război mondial

Descoperirea Moaștelor Sfântului Efrem cel Nou

au fost descoperite după ce acesta i s-a arătat maicii Macaria, cea care și-a dorit cu ardoare ca în viața petrecută pe pământ să poată descoperi "niște" Sfinte Moaște.

Astfel că, într-o seară, în timp ce se afla la rugăciune acesteia i s-a arăta Sfântul Efrem care i-a spus exact locul unde să sape pentru ca trupul său să îi fie descoperit. De asemenea Sfântul li s-a arătat în următoarea perioadă mai multor persoane și le-a povestit chinurile prin care el a trecut în perioada de suferință. La fel i s-a întâmplat și unui credincios din Atena căruia Sfântul Efrem i-a zis despre modul în care “turbații necredincioși", însetați de sânge și de răzbunare au ucis mai mulți călugări din mănăstire.
La fel au procedat și cu acesta smulgând-ui barba, lovindu-l în cap cu o bucată de fier și cu palmele și picioarele. De asemenea, Sfântul i s-a arătat unei maici căreia i-a povestit cum un câine care lătra i-a dus pe mai mulți localnici către copacul scorburos și astfel i-au găsit trupul fără viață. Aceștia au săpat o groapă și i-au așezat trupul neînsuflețit în mormânt, iar câinele care se învârtea printre ei a mai găsit o bucată din Sfintele Moaște, iar cu gura a reuști să așeze, ușor, și acea bucată, în groapă.

În iunie 1971, Sfântul Efrem cel Nou – Marele Mucenic din Nea Makri – i s-a arătat în vis și unei măicuțe de la Mănăstirea sa de pe Colina Neprihăniților, și i-a dezvăluit o parte din chinurile la care a fost supus de acei otomani necredincioși.

Pe data de 3 ianuarie 1950, monahia Macaria a descoperit, prin revelație dumnezeiască, Sfintele Moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, precum și viața și pătimirile sale. De aceea, Sfântul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri (Grecia), este sărbătorit de două ori pe an: pe 3 ianuarie (ziua aflării Sfintelor sale Moaște) și pe 5 mai (ziua adormirii sale întru Domnul, în urma chinurilor cumplite suferite ca Mare Mucenic).

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De atunci, se spune că Sfântul Efrem este văzut deseori de către credincioșii care vin la Mănăstirea de pe Colina Neprihăniților, din Grecia. Unii l-au văzut în ziua praznicului, în timp ce ținea o lumânare în mână și cânta cu aceștia cântări bisericești, alteori este zărit stând, trist, sub unul dintre măslinii aflați în curtea Mănăstirii. De asemenea, Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou este considerat Sfântul oamenilor depresivi și a femeilor care își doresc să aducă pe lume un copil și nu reușesc. Acesta a reușit să îi vindece pe toți cei care i-au cerut ajutorul prin rugăciune. 

Citește și: Când pică Soborul Maicii Domnului. Ce semnificație are sărbătoarea

Rugăciunea făcătoare de minuni a Sfântului Efrem cel Nou pentru care suferă de depresie

„Sfinte Mare Mucenice Efrem, ascultă rugăciunea mea, a păcătosului, şi vino în ajutorul meu. Am aflat de minunile tale, am aflat de darurile pe care le-ai primit de la Dumnezeu pentru jertfelnicia ta. Şi, văzând cum atâta mulțime de oameni a fost ajutată de tine, îndrăznesc să nădăjduiesc şi eu, știind că nu vei trece cu vederea cererea mea. De nenumărate ori te-ai arătat în vedenii şi vise, spunând celor credincioși că vor primi cele cerute în rugăciune. Eu nu sunt vrednic de o astfel de mângâiere, pentru că păcatele mele sunt multe şi credința mea este puțină, dar cred că iubirea ta covârșește răutățile mele şi nădăjduiesc, prin mijlocirea ta, să pun început bun mântuirii mele. 

Roagă-te lui Dumnezeu pentru mine, Sfinte, să caut cele de folos mântuirii. Trupul meu este slăbănogit de păcate şi sufletul meu este moleșit din pricina patimilor. Iubitor de păcate sunt şi la faptele cele bune mă lenevesc. Cere-I lui Dumnezeu să îmi sporească credința, să-mi înmoaie inima cea învârtoșată, să îmi dăruiască smerenie, răbdare şi râvnă în războiul duhovnicesc. Sfinte Efrem, învață-mă să mă rog, să nădăjduiesc, să cred, să iubesc, să rabd şi să iert. 

Sfârșitul tău mucenicesc mă îndeamnă să lepăd desfătările trecătoare ale acestei lumi. Chinurile pe care le-ai suferit mă îndeamnă să ridic şi eu crucea ascultării de Dumnezeu. Învață-mă, sfinte, să trăiesc nu după voia mea, ci după voia dumnezeiască, să nu caut cele ale mele şi să mă izbăvesc de patimile şi de păcatele care mă apasă. Alungă de la mine toate ispita diavolească. Prea mult am păcătuit, prea mult am izgonit de la mine harul dumnezeiesc. Acum a sosit ceasul mântuirii mele, sfinte. Domnul bate la ușa inimii mele şi vreau să Îi deschid. Ajută-mă, sfinte, că sunt neputincios!

Roagă-te pentru mine până la ultima suflare a vieții mele. Roagă-te, Sfinte Efrem, pentru tot poporul creștinesc, pentru toți ierarhii, preoții, monahii şi credincioșii. Roagă-te pentru părintele meu duhovnicesc şi pentru toate rudeniile mele după trup şi după duh. Roagă-te, sfinte, pentru robii lui Dumnezeu (numele), pentru toți cei care mi-au cerut să mă rog pentru dânșii, pentru toți cei care se roagă ori se ostenesc pentru mine, pentru toți cei care mi-au făcut vreun bine ori vreodată m-au ajutat, știuți şi neștiuți.

Ajută, Sfinte Efrem, pe cei care zac în patimi, robiți de nepocăinţă şi trândăvie, pe cei ce sunt în necazuri şi în ispite. Alină-le suferința sufletească şi trupească şi-i ocrotește pe cei ce sunt în închisori, în spitale, azile sau orfelinate şi pe toți cei care sunt singuri, bolnavi şi neputincioși.

Înmulțește rugăciunile pe care le faci pentru noi, Sfinte, ca şi noi să cădem la rugăciune, mulțumindu-ți din prea plinul inimii. Ca împreună cu tine să Îl slăvim pe Dumnezeul cel în Treime lăudat, în vecii vecilor. Amin”.

Sursă: doxologia.ro

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.